Ce înseamnă victoria lui Merkel pentru viitorul UE?

27

Cea pe care revista Forbes a desemnat-o „cea mai puternică femeie a planetei" pentru a șaptea oară în cei opt ani de mandat și pe care germanii o numesc „Mutti" (Mămica) pentru felul în care a condus ţara în timpul crizei economice europene, Angela Merkel a obţinut cel de-al treilea mandat consecutiv, de patru ani, în fruntea cancelariei germane.

Duminică, partidul conservator (CDU/CSU) al Angelei Merkel a obţinut 41,5% din voturile exprimate în alegerile legislative. Aliatul său liberal (FPD) a fost exclus din Bundestag (pentru prima dată după unificarea Germaniei) fiindcă nu a reușit să obţină pragul de 5% din voturi. În schimb, social-democraţii (SPD) cu care Merkel ar urma să discute eventualitatea unei coaliţii a obţintut 25,7% din voturi. Mulţi analiști germani consideră însă că beneficiile unei coaliţii cu social-democraţii vor fi mai mici decât costurile ei, anticipând că SPD ar putea pretinde posturi cheie în viitorul Executiv german (ex. Finanţele), și ar putea impune unele din punctele „forte" ale programului său electoral (ex. instaurarea salariului minim și majorarea impozitelor la cei super bogaţi). „Acestea vor fi cele mai dificile negocieri pe care le-am văzut vreodată", a comentat politologul Franck Decker de la Universitatea din Bonn.

Angela Merkel „a devenit un fel de mamă a naţiunii", aprecia politologul Oskar Niedermayer, citat de Agerpres. Transformarea Germaniei din „omul bolnav al Europei", așa cum o numea The Economist în urmă cu 10 ani, într-una dintre cele mai flexibile economii europene care au rezistat crizei, constituie unul dintre factorii care au generat această popularitate. Potrivit lui Alexandru Coita, contributor la HotNews.ro, „Merkel a gestionat excelent atuurile economiei germane", în perioada crizei, „urmând o linie echilibrată și responsabilă care a îmbinat optimizările nivelului de cheltuieli publice, cu reduceri inteligente de taxe și impozite și cu o mai bună colectare a veniturilor fiscale." Drept rezultat, în august 2013, nivelul șomajului se situa la numai 6,8%, cel mai scăzut nivel din 1990 încoace, iar deficitul bugetar înregistra cea mai mică valoare din ultimii 40 de ani. Apoi, în plan politic, notează același analist, „cancelarul a dovedit abilitate și pragmatism, dezvoltând o agendă echilibrată și centristă, și cooptând o serie de politici promovate de opoziţie." Cu toate acestea, spune Coita, „Angelei Merkel i s-a reproșat adeseori stilul excesiv de precaut, teama de poziţii tranșante și evitarea de a-și asuma riscuri." Chiar și așa, partidul creștin-democrat deţine, în prezent, cea mai mare cotă de încredere în rândul populaţiei cu drept de vot, din ultimii 10 ani.

Sub conducerea lui Merkel, Germania are de rezolvat trei provocări cheie pentru viitorul ei, impactând indirect și viitorul european: gestionarea cererii interne, astfel încât să menţină în echilibru consumul intern și competitivitatea Germaniei la exporturi; inversarea declinului demografic (pentru a evita implicaţiile economice ale îmbătrânirii populaţiei) sau pregătirea pentru integrarea forţei de muncă externe; recalibrarea strategiei energetice pentru o tranziţie mai ușoară către economia neutră din punct de vedere al carbonului.

În ceea ce privește viitorul Europei, cancelarul german va avea în continuare un cuvânt important de spus în sprijinirea ţărilor aflate în dificultate, având totodată misiunea de a convinge poporul german de legitimitatea acestor acţiuni de sprijinire, în contextul reticenţei contribuabililor germani.

Pe lângă acest obiectiv, Berlinul se va constitui și mai departe într-o forţă de consolidare a structurii comune de guvernanţă economică europeană, care să asigure mecanismele de prevenire ale unei crize viitoare.

Leadershipul asumat de Berlin va presupune imprimarea unei direcţii mai clare în Europa. Ceea ce nu se știe încă este dacă acest leadership va fi unul solitar sau dacă va asimila și contribuţia altor state europene.