Nimeni nu e imun: Moody a retrogradat ratingul Germaniei

48

Astfel, Germania riscă să-şi piardă atât de râvnitul rating AAA, întrucât agenţia de rating Moody a retrogradat perspectiva Germaniei de la „stabil" la „negativ". Mai mult decât o lovitura în orgoliul german, măsura poate avea consecinţe serioase asupra zonei euro.

Moody a mai retrogradat ieri şi economiile Olandei şi Luxemburgului, care au tot un rating maxim, din cauza accentuării crizei din zona euro. Cele două motive principale sunt iminenta scoatere a Greciei din zona euro şi incapacitatea guvernelor statelor puternice de a mai contribui financiar la salvarea financiară a Spaniei şi Italiei.

În luna ianuarie, atunci când S&P a retrogradat nouă state euro, lăsând Germania cu un rating stabil AAA, Angela Merkel a declarat că măsura nu face decât să-i confirme opinia, şi anume că este nevoie de mai multă austeritate. Însă ieri, atunci când Moody a anunţat retrogradarea Germaniei, liderii germani au părut stăpâni pe situaţie declarând, mai convinşi ca oricând, că Germania este „ancora de stabilitate a Europei".

În prezent, din clubul excusivist al ţărilor cu rating de top mai face parte doar Finlanda, conform evaluării principalelor agenţii: Moody's, Fitch şi Standard&Poor's, club ce riscă să-şi piardă din membri în contextul adâncirii crizei datoriilor suverane.

Ratingul AAA este cel mai mare posibil. S&P dă acest rating doar în cazul în care există „o capacitate extremă de a duce la îndeplinire cerinţele fiscale". Acest standard suprem înseamnă că o entitate cu ratingul AAA poate să obţină împrumuturi la dobânzi reduse, deoarece există un risc redus ca banii să nu fie plătiţi. 

Agenţiile de rating au ajuns să deţină o influenţă extrem de importantă asupra pieţelor şi a economiei în general. Odată cu adâncirea crizei, tot mai multe ţări se văd ameninţate de scăderea ratingului, motiv pentru care agenţii precum Moody's, Fitch sau Standard&Poor's şi-au atras gânduri rele din partea Comisiei Europene, care a venit cu o serie de propuneri pentru înăsprirea regulilor de funcţionare a acestora.