Siria: Avem arme chimice și le vom folosi!

89

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe sirian a făcut luni o declaraţie care a răspuns mai multor întrebări asupra cărora s-a speculat în ultimele luni. Siria deţine arme de distrugere în masă, arme chimice și biologice, care vor fi folosite în caz de intervenţie militară străină, conform avertizărilor oficialului.

Astfel, Jihad Makdessi a declarat într-o conferinţă de presă la Damasc că „nicio armă chimică sau neconvenţională nu va fi utilizată împotriva cetăţenilor noştri (…) indiferent care va fi evoluţia crizei", dar a avertizat partenerii de dialog internaţional că armele vor fi utilizate în caz de agresiune străină.

Armele sunt depozitate și securizate sub supravegherea forţelor armate, iar generalii vor decide când și cum vor fi utilizate, potrivit CNN. Atât SUA, cât și Israelul și-au exprimat îngrijorările ca arsenalul chimic neprotejat să ajungă pe mâna unor terţi, cum ar fi mișcarea Hezbollah, din Liban, avertizează premierul israelian.

Declaraţia de luni a purtătorului de cuvânt este prima admitere oficială că Siria deţine arme de distrugere în masă, deși Statele Unite au avertizat încă de anul trecut asupra acestui lucru. Grijile s-au intensificat săptămâna trecută, americanii temându-se că regimul va folosi arme chimice asupra populaţiei, după ce un atentat al rebelilor la Damasc a dus la moartea unor importanţi oficiali din cercul restrâns al lui Assad.

Tot săptămâna trecută, oficialii americani au declarat, conform informaţiilor primite de la serviciile de inteligenţă, că guvernul mută armele chimice din zonele unde se duc cele mai intense lupte, o mișcare pozitivă și responsabilă, după părerea lor.

Pe de altă parte, la doar o zi după anunţul făcut de la Damasc, rebelii sirieni au acuzat regimul preşedintelui Assad că a transferat arme chimice către aeroporturile de la frontieră, fără să precizeze care frontieră. Potrivit informaţiilor lor, regimul a început de mai multe luni să mute stocurile de arme de distrugere în masă, dar nu pentru că ar fi responsabili, ci pentru a pune presiune asupra regiunii şi a comunităţii internaţionale să nu intervină în probleme interne ale ţării.

În același timp, Damascul a respins propunerea enunţată duminică de Liga Arabă la Dubai, de a media o plecare sigură de la putere a preşedintelui Bashar şi a familiei sale. „Această decizie revine poporului sirian care este singurul decident al plecării sale", a precizat purtătorul de cuvânt.

Avertizările despre posibilele consecinţe ale unei intervenţii străine, îndelung cerute de civilii și rebelii sirieni sunt extrem de îngrijorătoare, mai ales în lumina incidentului cu avionul turc doborât pe teritoriu sirian, și lasă deschidă întrebarea asupra a ce tip sau nivel de intervenţie străină ar putea să fie interpretat de Siria ca agresiune și să atragă astfel de represalii.