Prima vizită a unui lider european în mandatul lui Obama

28

Președintele american Barack Obama a primit-o la Washington pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Este prima vizită și dineu oficial pentru un lider european în mandatul de președinte al lui Barack Obama. Subiectul principal al discuţiilor a fost situaţia din Grecia.

Deși agenda a vizat problemele internaţionale, cea mai mare parte a discuţiilor s-a axat pe situaţia economică a Greciei, care are nevoie de un al doilea plan de salvare. Întâlnirea a fost o ocazie în care cei doi lideri au avertizat cu privire la criza datoriilor din zona euro, care nu ar trebui să devină un factor de destabilizare al economiei globale.

Președintele american a atras atenţia asupra „dezastrului" pe care l-ar genera intrarea în incapacitate de plată a Greciei. La orizont se prefigurează nevoia unui nou ajutor financiar pentru Grecia în valoare de 80-100 de miliarde de euro, pe o perioadă de trei ani. „Ar fi un dezastru pentru noi să vedem cum o spirală necontrolată și o incapacitate de plată în Europa ar declanșa o nouă serie de alte evenimente", a spus Obama. El s-a arătat însă încrezător că Europa va găsi o modalitate de a ajuta Grecia, arătând că ţara sa va oferi la rândul ei un sprijin în acest sens. „Apreciez foarte mult viziunile cancelarului cu privire la situaţia financiară a Europei, și am căzut de acord că nu putem permite ca această situaţie să pună sub risc revenirea economiei globale."

La rândul ei Angela Merkel a reafirmat sprijinul Germaniei și înţelegerea rolului și responsabilităţilor ca ţară lider a Europei. „Am văzut că stabilitatea euro ca întreg este influenţată dacă o singură ţară trece prin dificultăţi. Ca atare ne vedem clar responsabilitatea europeană și vom pune umărul cu responsabilitate alături de FMI."

Deși sunt anumite diferenţe de opinie, cum ar fi cele cu privire la situaţia din Libia și intervenţia militară NATO, cei doi lideri au reafirmat cooperarea dintre cele două state recunoscându-se reciproc ca unii dintre cei mai importanţi aliaţi. „Istoria Germaniei și a alianţei noastre din secolul 20 arată ce oportunităţi ne rezervă secolul 21. Războaiele pot lua sfârșit, inamicii pot deveni aliaţi, zidurile se pot prăbuși. Pe termen lung, popoarele se pot reîntregi și deveni libere", a spus Obama. „Europa și Germania nu au un partener mai bun decât America", a confirmat la rândul său cancelarul german.

Aceasta este prima vizită oficială a cancelarului german la Casa Albă și a doua în istoria Germaniei. Cei doi lideri s-au întâlnit acum pentru a 10-a oară în timpul mandatelor lor, iar comunicarea lor este însă una foarte strânsă, atât prin telefon cât și prin videoconferinţă. „Cu greu s-ar găsi vreo problemă internaţională la care să nu ne consultăm reciproc. Am încredere în dânsa", a spus Obama. În cursul serii președintele a oferit cancelarului german cea mai înaltă distincţie civilă a Americii, Presidential Medal of Freedom. Această medalie este oferită foarte rar unor străini. Între personalităţile străine care au primit-o până acum se numără Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela sau fostul cancelar german Helmut Kohl.