O zi de post și rugăciune pentru crizele Americii

13

Guvernatorul statului american Texas crede că rugăciunea este singura cale de rezolvare a problemelor Americii. Ca atare el a cerut tuturor guvernatorilor americani și liderilor creștini să i se alăture într-o zi de post și rugăciune pentru ţară, în această vară.

Potenţial candidat la președinţia SUA, Rick Perry i-a invitat pe toţi guvernatorii și liderii creștini să se adune cu ocazia unei zile de rugăciune pentru America pe data de 6 august. Evenimentul este intitulat „Răspunsul" iar organizatorii îl justifică afirmând că „America este în mijlocul unei crize istorice": „La momentul acesta America este în criză: am fost asaltaţi de criza financiară, de terorism, de o multitudine de dezastre naturale. Ca popor trebuie să ne adunăm și să-i cerem lui Iisus să ne călăuzează prin aceste încercări fără precedent și să-i mulţumim pentru binecuvântările libertăţii de care ne bucurăm din plin."

Ziua de Rugăciune pentru problemele Americii se va baza pe capitolul 2 al cărţii biblice Ioel. „Există speranţă pentru America. Este în ceruri și o vom descoperi pe genunchi", mai spune guvernatorul insistând că un astfel de „moment istoric cere un răspuns istoric." Pe site-ul său, Perry face o trecere în revistă a ocaziilor în care fondatorii Americii și numeroși președinţi, în momentele de cumpănă ale ţării, au apelat la rugăciune.

Anunţul guvernatorului vine într-o perioadă în care Perry cochetează cu candidatura la președinţia Americii. El este un reprezentant al aripii conservatoare din tabăra republicanilor. Invitaţia sa a fost adresată tuturor celorlalţi guvernatori și promovată ca o ocazie de post și rugăciune, nedenominaţională și apolitică. Ocazia este deschisă tuturor participanţilor, pe bază de înregistrare, și va avea loc pe 6 august 2011 la Reliant Stadium din Houston. La iniţiativa din august Perry va avea alături pe Don Wildmon, președintele American Family Association iar evenimentul va fi găzduit de International House of Prayer.

Între cei care au anunţat deja că nu vor veni este guvernatorul statului Michigan, deși republican, motivând o agendă încărcată. În schimb Secular Coalition for America a cerut guvernatorilor să nu participe la acest eveniment. „Ultimul lucru pe care ar trebui să-l facă oficialii noștri în timp de încercări la nivel naţional este acela de a promova un eveniment religios care divizează și care nu propune nicio soluţie reală la problemele din lumea reală ale ţării", spune Sean Faircloth, directorul executiv al organizaţiei de lobby pentru secularism și nonteism. „Îndemnăm pe toţi oficialii aleși să respingă invitaţia guvernatorului Perry de a participa la acest eveniment care reprezintă o platformă creștină explicită pentru o conducere teocratică ce nu va reuși să ofere nicio soluţie concretă la problemele ţării."

Perry a apelat la rugăciune de mai multe ori în timpul mandatului său, probabil cea mai cunoscută intervenţie de acest fel fiind cele 3 zile de post și rugăciune în timpul secetei din aprilie, care s-a soldat cu incendii devastatoare. Cea mai recentă a avut loc săptămâna trecută, când un tribunal a dat o lege prin care rugăciunea ca mulţumire a fost interzisă la ceremoniile de absolvire a studiilor. În urma înaintării unui apel, guvernatorul a emis un ordin prin care a oferit dreptul absolvenţilor de a se ruga, ca mulţumire pentru terminarea studiilor, până la finalizarea procesului.