Creditorii îl aruncă pe Tsipras în groapa cu lei

283

De cinci luni de zile, Grecia se află într-un blocaj care ameninţă periodic să spargă zona euro. Premierul Greciei și liderii statelor din zona euro sunt pe poziţii divergente, la care niciunii nu sunt dispuși să renunţe. În ultimă instanţă, Tsipras a primit un răgaz de 48 de ore pentru a-și convinge partidul și electoratul să renunţe la idealism și să îmbrăţișeze din nou austeritatea.

După negocieri eșuate, derulate în multiple reprize nervoase, Alexis Tspiras a prezentat în faţa liderilor europeni o serie de reforme, pe care se pare că aceștia le-au considerat a fi „un semn de bun augur“. Nu este însă nici pe departe ceva de care să fie mulţumiţi. „Pachetul de propuneri reprezintă un pas cert înainte, dar este foarte clar că nu suntem încă acolo unde trebuie să fim. Ne aşteaptă discuţii intense“, a declarat Merkel dupoă discuţiile de luni, conform Mediafax.

Prin urmare, Tsipras a primit 48 de ore pentru a prezenta programul de reforme pe care îl cer europenii și care trebuie aprobat de Parlamentul grec, înainte ca un acord să poată fi semnat la sfârșitul săptămânii. Pe 30 iunie, Grecia trebuie să plătească către FMI o datorie de 1, 54 miliarde de dolari.

Deși nu se știe exact ce conţine programul de reforme cu care Tsipras a fost trimit înapoi la Atena, se poate presupune că acesta încalcă dorinţa partidului Syriza de la guvernare și angajamentul pe care acesta și l-a luat  de a pune capăt austerităţii și de a arăta lumii că voinţa grecilor este mai puternică decât cea a creditorilor.

Tsipras a ajuns să joace un rol extrem de ingrat, fiind nevoit acum să vândă soluţia Angelei Merkel celor din propriul partid, după ce a pierdut negocierile. Problema este că Syriza, ca partid format dintr-o coaliţie de grupări de stânga, nu este deloc ceea ce s-ar numi o familie omogenă și are în componenţă destui membri care sunt mai degrabă pregătiţi să îl dea jos pe Tsipras și să scoată Grecia din zona euro decât să mai implementeze vreo tăiere bugetară.

Grecii care au votat Syriza au întrezărit un moment în care ţara putea să rupă lanţul și să scape de austeritatea care apasă pe gâtul oamenilor de rând. Grecii se simt umiliţi, înjosiţi și părăsiţi la marginea Europei, sau cel puţin aceasta este imaginea care transpare în presă. Am fi tentanţi să spunem că nimeni în Grecia nu mai are capacitatea de a răbda un alt „laţ“ din partea creditorilor europeni. Realitatea este însă că nimeni nu a mai fost într-o situaţie atât de imprevizibilă cum este Grecia acum.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.