Schimbarea climei, „ o urgenţă medicală“

898

În timp ce Santiago, capitala din Chile, a fost parţial închisă în urma declarării stării de urgenţă din cauza poluării, o comisie internaţională independentă a publicat un raport în jurnalul Lancet în care a declarat încălzirea globală, „ o urgenţă medicală” pentru oameni.

Autorităţile din Santiago au închis 1.300 de întreprinderi și au scos sute de mii de mașini de pe străzile orașului, după ce un covor gri de smog s-a lăsat peste oraș. Calitatea aerului s-a îmbunătăţit după măsurile luate, însă lucrurile vor continua neabătute pentru pregătirea campionatului de fotbal Copa Americana, scrie The Guardian.

Însă ceea ce ar trebui să facă urgent toată lumea este tocmai să ia măsuri pentru a combate schimbarea climei și consecinţele negative pe care le are asupra sănătăţii umane prin valuri de căldură și alte evenimente meteo extreme, prin răspândirea bolilor infecţioase și prin efecte indirecte, precum stricarea recoltelor și forţarea migraţiei.

„Schimbarea climei este o urgenţă medicală. Prin urmare, se cere un răspuns urgent, folosind tehnologiile disponibile acum. În aceste circumstanţe, niciun doctor nu ar considera adecvate discuţii și obiective anuale, însă acesta este exact răspunsul global la problema semnalată“, scriu autorii raportului.

Cel mai mare efect al schimbărilor climatice asupra vieţii umane este observabil prin valurile de căldură extremă. Numărul persoanelor decedate din această cauză ar putea crește de 12 ori până la sfârșitul acestui secol. Problema cu aceste predicţii este că oamenii sunt concentraţi doar asupra prezentului. Și atunci, ar trebui să ne aducem aminte că mai mult de 2.300 de persoane au murit de căldură în India în ultimele două săptămâni ale lunii mai, iar acum numărul morţilor începe să crească în Pakistan, unde deja au murit 150 de persoane.

„Fiecare persoană în parte poate lua măsuri care vor proteja nu doar mediul, ci și propria stare de sănătate. Mersul pe jos sau cu bicicleta în loc de șofat ajută la prevenirea obezităţii și a bolilor de inimă, în timp ce reduce poluarea aerului. Folosirea cât mai sporadică a resurselor energetice clasice înseamnă atât protejarea resurselor și stoparea degradării planetei, cât și reducerea bolilor respiratorii. O alimentaţie preponderent vegetariană, bazată pe produse locale, ar însemna și o dietă mai sănătoasă, dar și o economie mai sănătoasă“, citează Financial Times.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.