Grecia cere Germaniei o datorie de 279 de miliarde de euro

458

Pe 24 aprilie miniștii UE ai finanţelor se vor reuni la Bruxelles pentru a analiza ultima propunere de reforme din partea Greciei, care încearcă să deblocheze ultima tranșă din fondul de salvgardare, în valoare de 7,2 miliarde de euro. În același timp însă, o comisie parlamentară a guvernului lui Alexis Tsipras încearcă să pretindă guvernului german achitarea unei datorii de 279 de miliarde de euro, daune de război de pe vremea ocupaţiei naziste.

Ideea unei astfel de compensaţii a atras sprijin public în ultimii ani, în care politicieni greci, și mai ales noul premier, au învinuit Germania pentru situaţia economică în care a ajuns ţara lor în urma implementării măsurilor de austeritate impuse de troică. Relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit semnificativ pe fondul acestor probleme, iar de la alegerea noului premier, sunt cu adevărat în impas.

Tsipras promite că va plăti datoriile până la ultimul ban, însă vine la negocierile privind următoarele reforme ce ar trebui să le implementeze în Grecia cu aceste avertizări privind datoriile de război. Germania a respins în mai multe rânduri ideea, spunând că și-a onorat obligaţiile faţă de Grecia, inclusiv prin plata a 115 milioane de mărci germane în 1960, scrie The Guardian.

Și, de parcă situaţia nu ar fi şi aşa destul de sensibilă, Tsipras flirtează în public cu Moscova. Parcă pentru a demonstra că există și soluţii alternative la problema spinoasă cu partenerii europeni, Grecia se deschide public unor relaţii puternice cu Rusia și China. Astăzi premierul Tsipras se va întâlni cu Vladimir Putin la Moscova.

Conform EuObserver, cei doi lideri vor discuta despre relaţiile dintre Uniunea Europeană și Rusia, despre turism, energie, investiţii și comerţ. Tsipras ar încerca să obţină o exceptare de la regula privind sancţiunile impuse de Putin pe importul de produse de agricultură din ţările UE și, totodată, Rusia ar fi dispusă să-i ofere o reducere la preţul gazului.

De fapt, și Grecia, și Ungaria s-au trecut pe lista proiectului Turkish Stream, împreună cu Serbia, Macedonia și Turcia. A fost ideea președintelui Putin să construiască Turkish Stream, un gazoduct care să treacă prin Marea Neagră, în Turcia, după ce UE a blocat construcţia proiectului South Stream, ce trebuia să aducă gaz rusesc tot prin Marea Neagră, în Bulgaria, Serbia și Ungaria. Comisia Europeană a blocat proiectul pe motiv că violează legile antimonopol și din cauza implicării Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, Grecia și Ungaria continuă să lovească în unitatea UE, iar Turcia, prin alipirea de Rusia, nu își face niciun favor în privinţa aderării la blocul european.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.