Cum ne prostim pe măsură ce tehnologia avansează

2936

Oameni blocaţi în timp, conduși de roboţi prea inteligenţi pentru binele umanităţii? Poate nu chiar așa va arăta viitorul, dar, conform studiilor recente, nici nu va diferi prea mult.

Care e problema, de fapt? Pe măsură ce internetul a devenit o sursă omniprezentă de acumulare a cunoștinţelor despre lume, am căpătat impresia că suntem mai deștepţi decât suntem de fapt și ne amăgim cu acest lucru, în timp ce creierele noastre sunt încet, încet distruse.

Ai o informaţie stocată pe telefon sau pe mail pe care o cauţi de fiecare dată când ai nevoie de ea, dar nu o reţii niciodată pentru mai mult de 5 secunde? Prin faptul că externalizăm stocarea de informaţii, încredinţându-le de exemplu unui smartphone, creierul eșuează în prioritizarea actului de memorare a informaţiei respective, explică Daily Dot.

Efectul acesta nu este unul nou, însă un studiu recent arată că în același timp ne păcălim singuri că, procedând în acest fel, suntem de fapt mai deștepţi. Articolul publicat în Journal of Experimental Psychology spune că ne acordăm singuri credit pentru ceva ce credem că știm, dar de fapt doar internetul e cel care știe.

„Căutarea de răspunsuri online creează iluzia că acea informaţie externă se contopește imediat cu informaţia din capul nostru” și, de fiecare dată când găsim informaţia online, creierul ne convinge că a reţinut-o, deși nu este așa, ceea ce duce în final la „un eșec sistemic de recunoaștere a măsurii în care ne bazăm pe externalizarea cunoștinţelor”, spun cercetătorii.

În concluzie, memoria digitală nu doar că ne face să ne folosim creierul din ce în ce mai puţin, dar ne și convinge că îl folosim mai mult ca înainte. Realitatea e că, dacă avem un telefon în buzunar care ne spune mereu cum să ajungem dintr-un loc în altul, când este ziua colegului de birou și care este numărul lui de telefon, creierul va reţine din ce în ce mai puţine informaţii, ceea ce în final înseamnă degradarea capacităţilor noastre cognitive, în timp ce tehnologia va continua să avanseze și să ne ofere servicii și metode de a ne simplifica viaţa. În final, vom fi niște plante fericite.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.