Grecia: remanierea cabinetului și demonstraţii violente

30

Premierul grec George Papandreou a anunţat că va remania guvernul și va cere un vot de încredere în parlament astăzi, joi 16 iunie. Opoziţia i-a solicitat demisia, iar în stradă zeci de mii de demonstranţi au protestat violent împotriva măsurilor de austeritate.

Papandreou a anunţat o remaniere guvernamentală, după ce conservatorii din opoziţie au respins invitaţia la un guvern de uniune naţională. Premierul nu a reușit să ajungă la un acord cu liderul opoziţiei, conservatorul Antonis Samaras, care i-a cerut demisia, neacceptând un guvern de uniune naţională condus de același premier.

Negocierea eșuată cu opoziţia viza un sprijin pentru trecerea prin parlament a unui nou pachet de măsuri de austeritate pe următorii trei ani. Conform planului pentru 2013-2015 se propuneau reduceri ale cheltuielilor bugetare și mărire a taxelor care să aducă la bugetul ţării o economie de 6,5 miliarde de euro. Pachetul de măsuri este absolut necesar pentru primirea noii tranșe de bani din cadrul ajutorului internaţional. Grecia a avertizat că nu poate plăti facturile lunii următoare fără tranșa de 12 miliarde de euro de la UE și FMI, parte a ajutorului financiar de 110 miliarde acordat în mai 2010. În același timp nu poate primi banii fără măsuri de austeritate, întrucât creditorii au avertizat că niciun ajutor nu va mai fi oferit fără dovada unor decizii concrete în vederea reformelor.

Opoziţia a cerut ferm demisia premierului. „Dacă poate guverna fără noi, atunci nu ar fi trebuit să ne ceară sprijinul. Dacă nu poate, atunci să organizeze alegeri anticipate", a tranșat problema liderul opoziţiei, sugerând o criză internă în tabăra socialiștilor și o lipsă de sprijin politic. Papandreou a avut o întâlnire de urgenţă miercuri și cu președintele grec Carolos Papoulias, după ce marţi majoritatea socialiștilor din parlament s-a redus la doar 5 voturi. Este evident că premierul grec are probleme în propria tabără politică după ce un parlamentar socialist a demisionat din partid, iar un altul a anunţat că va vota împotriva pachetului propus de propriul partid.

Premierul a anunţat că nu va demisiona. „Ţara trece prin vremuri critice. Mâine voi forma un nou guvern și voi cere imediat un vot de încredere în parlament.", a anunţat ieri premierul într-un discurs televizat. „Voi continua pe același drum, pe drumul datoriei, alături de parlamentarii partidului socialist, membrii săi și poporul grec", a mai spus șeful cabinetului de la Atena arătând că alternativa la măsurile de austeritate este intrarea în incapacitate de plată care echivalează cu „o catastrofă".

Aproximativ 40.000 de oameni au demonstrat în Atena ieri, într-o grevă generală de proporţii, a treia de la începutul anului. Protestele au degenerat în confruntări violente între poliţie și demonstranţi. În cel mai mare oraș al nordului, Tesalonic, alte 20.000 de persoane au demonstrat.

Șomajul din Grecia este de 16%, cu 40% mai mult decât anul trecut. Agenţiile de rating au retrogradat Grecia recent, Standard&Poor's coborând ţara pe cea mai joasă treaptă din lume. Conform Comisiei Europene economia Greciei se va contracta cu 3,5% anul acesta, fiind al treilea an consecutiv de recesiune. La nivelul cancelariilor europene se discută posibilitatea acordării unui nou pachet de ajutor financiar internaţional.