Grecii, şocaţi de sinuciderea unui pensionar în centrul Atenei

15

Pensionarul Dimitris Christoulas a vrut să trimită un „mesaj politic” despre inechităţile economice din Grecia, împuşcându-se în cap în faţa clădirii Parlamentului din centrul Atenei. Gestul i-a bulversat pe greci, care s-au reunit la locul dramei, unde au depus flori, lumânări şi zeci de mesaje prin care cereau „ridicarea poporului”, relatează Mediafax.

„Este tragic că unul dintre cetăţenii noştri şi-a pus capăt zilelor. În aceste momente dificile pentru societatea noastră, guvern şi cetăţeni, trebuie să susţinem oamenii care se află în dificultate”, a declarat premierul Lucas Papademos într-un comunicat.

Bătrânul, un farmacist de 77 de ani, a fost descris de apropiaţi ca o persoană decentă, meticuloasă, demnă şi care respecta legea. După moartea sa, i-au găsit în buzunarul de la haină o scrisoare de adio în care menţiona că mai degrabă s-ar bucura să aibă parte de „un sfârşit decent”, decât să fie forţat să caute prin gunoaie ca să aibă ce mânca.

„Cu această sinucidere a vrut să transmită un mesaj politic”, spune vecinul şi prietenul său, Antonis Skarmoutsos, citat de Guardian.

Pensionarul suferea de cancer de prostată, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, iar conform Guardian, pensia îi fusese atât de mult redusă, încăt nu mai avea nicio şansă de supravieţuire.

În timp ce ţara se îndreaptă către alegeri legislative anticipate la începutul lui mai, drama a generat reacţii în întreaga clasă politică.

„Sunt zguduit, din nefericire nu este prima victimă, avem un nivel record de sinucideri. Trebuie să scoatem grecii din disperare”, a declarat Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democraţie, care conduce în sondaje.

La rândul său, partidul comunist a cerut ca „vinovaţii şi responsabilii de disperarea poporului grec să tacă în faţa rezultatelor abominabile ale crizei capitaliste”, citează Mediafax.

În schimb, Evangelos Venizelos, liderul partidului majoritar în guvernul de coaliţie, a apreciat că aceste „comentarii politice nu îşi au locul după acest incident şocant. Trebuie să reflectăm asupra situaţiei ţării şi să dăm dovadă de solidaritate şi coeziune."