Oficialii europeni sunt îngrijoraţi de situaţia Italiei

160

Vara lui 2011 va fi mult mai încinsă decât se estimase. Zona euro trece printr-o serie de turbulenţe întrucât miniștrii de finanţe ai Europei nu au căzut de acord asupra unui al doilea pachet de ajutor financiar acordat Greciei, în timp ce pieţele arată nervozitate faţă de situaţia Italiei.

Publicaţia germană Spiegel Online scrie că Italia ar putea fi următoarea naţiune care să cadă victimă crizei financiare a datoriilor suverane din ţările din zona euro. În timpul weekendului publicaţia germană Die Welt a citat un oficial din Banca Centrală Europeană care a spus că European Financial Stability Facility nu va putea salva Italia. Conform oficialului care a dorit să-și păstreze anonimatul, fondul de salvare al datoriilor suverane din zona euro, care are o valoare de 440 de miliarde de euro, nu ar fi suficient pentru a proteja Italia.

Rata între datoria publică și PIB-ul italian este de 120%, Italia fiind a doua după Grecia dintre ţările din Europa. Economia italiană este cea de-a treia ca mărime pe continent, cu mult peste Grecia, Irlanda sau Portugalia care au cerut ajutorul internaţional.

Se pare că tensiunea este acum localizată în raporturile dintre premierul Silvio Berlusconi și ministrul de finanţe Giulio Tremonti. Tremonti a fost văzut ca un garant al unui program strict de austeritate de reduceri ale cheltuielilor cu 40 de miliarde de euro. Decizia a fost luată în cabinet însă există temeri că ar duritatea pachetului ar putea fi atenuată în parlament. Dacă Berlusconi a anunţat că se vor face schimbări în parlament, pentru că politica se reduce la voturi, ministrul Tremonti a avertizat că alternativa ar fi o „catastrofă".

Cancelarul german Angela Merkel a spus că „Germania și toţi partenerii euro sunt ferm hotărâţi să apere stabilitatea monedei euro". Însă nu a ezitat să ceară Italiei trecerea unui buget de austeritate pentru a face reformele necesare. „Am deplina încredere că guvernul italian va trece exact acest tip de buget, am discutat acest lucru cu premierul italian."

Îngrijorarea este suficient de mare încât ieri a fost convocată o întâlnire a unui mic grup de oficiali UE. Principalii oficiali prezenţi au fost președintele Consiliului European Herman Van Rompuy și președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, președintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, liderul grupului regional al miniștrilor de finanţe Jean-Claude Juncker și Olli Rehn, comisarul european pe afaceri economice și monetare.

Oficialii UE au subliniat că nu este o „întâlnire de criză" însă preda germană pune la îndoială acest lucru. „E o întâlnire de coordonare, nu una de criză", a declarat un purtător de cuvânt al lui Van Rompuy, înainte de întâlnire. El a infirmat faptul că Italia ar fi pe agenda discuţiilor, dar a refuzat să spună ce anume se va discuta.