Londra: campaniile pro-gay au întâietate în faţa celor anti-gay

92

Spaţiul publicitar de pe celebrele autobuze roşii din Londra a fost închiriat de 2 organizaţii creştine din Marea Britanie, Core Issues Trust şi Anglican Mainstream, pentru desfăşurarea unei campanii cu sloganul „Nu mai sunt gay! Post-gay, ex-gay şi mândru de asta. Treci peste asta!"

Campania care urma să se deruleze începând cu 16 aprilie este un răspuns explicit la campania desfăşurată tot pe autobuzele roşii de organizaţia activistă şi pro gay Stonewall, care a folosit sloganul „Unii oameni sunt homosexuali. Treci peste asta!". Grupurile creştine au folosit aceleaşi culori în contra-campania lor şi au acuzat Stonewall că promovează „ideea falsă că există dovezi ştiinţifice de necontestat că oamenii se nasc homosexuali", relatează The Guardian.

Scopul campaniei este nu doar acela de a contracara campania pro-homosexuală, ci de a promova terapia anti-gay în rândul creştinilor, ca soluţie în schimbarea orientării sexuale a persoanelor homosexuale. Expresiile „ex-gay" şi „post-gay" sunt folosite de unii psihoterapeuţi şi psihiatri atunci cand fac referire la homosexualii care au beneficiat de tratament spiritual şi de terapie pastorală şi care „au renunţat la stilul de viaţă homosexual şi au început să simtă atracţie faţă de persoanele de sex opus".

Terapia anti-gay, denumită şi terapie reparatoare sau de convertire, constă în şedinţe de consiliere, care includ închinare, rugăciune, educare şi discuţii care au scopul de a micşora atracţia fizică faţă de persoanele de acelaşi sex şi de a transforma în heterosexual o persoană homosexuală.

Terapiile pentru convertirea homosexualilor în heterosexuali au fost susţinute tot mai frecvent în ultimii ani de grupurile conservatoare de creştini din Marea Britanie, după modelul celor din Statele Unite unde astfel de practici sunt tot mai răspândite. 2 conferinţe majore pe acest subiect au avut loc la Londra în ultimii doi ani, fiind susţinute de organizaţiile creştine Anglican Mainstream şi Christian Concern For Our Nation (CCFON). Unul din 6 terapeuţi britanici declara, în 2009, că a încercat să-i ajute pe homosexuali să devină heterosexuali.

Subiectul a atras un val de critici şi comentarii, care au dus la anularea autorizaţiei de a desfăşura campania. Cei dintâi care au protestat au fost susţinătorii comunitaţii gay. Chris Bryant, politician laburist gay, a afirmat că sloganul este „nedrept, în special faţă de adolescenţii care se străduiesc să-şi înţeleagă orientarea sexuală".

În plus, primarul Londrei, Boris Johnson, a argumentat decizia de a anula autorizaţia declarând pentru cotidianul The Guardian: „Londra este unul dintre cele mai tolerante oraşe din lume şi este intolerant la intoleranţă. A afirma ca homosexualitatea este o boală de care cineva se vindecă este, evident, ofensator şi nu sunt pregătit să îngădui ca această sugestie să fie promovată în Londra".

Cele 2 organizaţii creştine au adus în sprijinul lor rezultatele unui studiu realizat de Stanton L Jones de la Colegiul Wheaton din Illinois şi de Mark Yarhouse de la Şcoala de Psihologie şi Consiliere, din cadrul Universităţii Regent din Virginia. Studiul, publicat anul trecut şi intitulat „Un studiu longitudinal asupra schimbării orientării sexuale prin intermediul religiei", prezintă efectele terapiei spirituale în cazul persoanelor homosexuale. Studiul concluzionează că 15% dintre participanţi au semnalat modificări ale comportamentului sexual, în favoarea heterosexualităţii. Un alt procent dintre cei care au avut parte de tratament (10%-15%) au devenit celibatari.

Deşi criticii campaniei anti-gay afirmă că nu recunosc rezultatele acestui studiu, Peter LaBarbera, reprezentantul organizaţiei „Americanii pentru Adevărul despre Homosexualitate" a emis un comunicat în care afirmă că susţinătorii acestei terapii de convertire nu îşi permit să îşi bată joc de puterea transformatoare pe care o are Dumnezeu în viaţa oamenilor, fie că este vorba despre renunţarea la droguri, de dependenţa de alcool sau de convertirea homosexualilor în heterosexuali.

Un al doilea argument în privinţa terapiei îl aduce Andrea Minichiello Williams de la CCFON. Aceasta a declarat că valul de critici împotriva acestei terapii nu este surprinzător, întrucât „aceia care oferă consiliere în privinţa orientării homosexuale au fost din ce în ce mai mult ţinta lobby-ului homosexual". Tot Williams afirmă şi că există specialişti care au analizat cazurile de schimbare a orientării sexuale şi care spun că prin rămânerea în cadrul unei religii ce repudiază homosexualitatea, persoanele gay ar putea să îşi schimbe în cele din urmă orientarea sexuală.

Referindu-se la cei care resping din start orice iniţiativă de consiliere spirituală a homosexualilor, Judith Glassgold, psiholog în New Jersey, declara că şi aceşti „terapeuţi ar trebui să înţeleagă că unii oameni chiar pun credinţa religioasă înaintea orientării sexuale". În prezent nu există niciun studiu care să sugereze sau demonstreze că o astfel de terapie ar fi dăunătoare în vreun fel, se precizează pe site-ul CCFON.

„Este important că apărăm dreptul indivizilor de a alege să primească ajutorul de care au nevoie în acest sens şi, de asemenea, să apărăm dreptul terapeuţilor de a continua să ajute oamenii fără să fie hărţuiţi", a mai declarat Andrea Minichiello Williams.