Şcoli britanice interzic elevilor să lege prietenii strânse

31

Mai multe şcoli din Marea Britanie au decis să interzică elevilor să considere alţi colegi drept cea mai bună sau cel mai bun prieten. În schimb, şcolile îşi încurajează elevii să dezvolte relaţii de grup.

Motivaţia acestei politici inedite este dorinţa de a-i scuti pe micuţi de suferinţa provocată de dezamăgirile unei prietenii foarte strânse sau de tristeţea unei eventuale despărţiri.

Iniţiativa, destul de răspândită, a fost observată şi de Russell Hobby, directorul Asociaţiei Naţionale a Directorilor de Şcoală din Marea Britanie. "Nu ştiu cât de extinsă este această politică, dar este evident că este aplicată. Pare bizară," a apreciat Hobby. "Nu văd cum am puta opri pe cineva să lege prietenii strânse. Ne facem şi pierdem prieteni toată viaţa," a mai spus directorul.

Asociaţia The Campaign for Real Education (CRE), care militează ca părinţii să aibă mai mult control asupra politicilor de educaţie spun că prevederea este "ridicolă" şi că le răpeşte copiilor copilăria.

"Copiii iau lucrurile foarte în serios," a declarat Chris McGovern, purtător de cuvânt pentru CRE, citat de tabloidul The Sun. "Dacă le spui că nu pot avea un prieten foarte bun, lucrul acesta poate fi dăunător pentru ei. Ei trebuie să înveţe cum să relaţioneze."