Un microb super-rezistent ameninţă Marea Britanie

49

    Un nou microb, capabil să reziste chiar şi la cele mai puternice antibiotice, a pătruns în spitalele din Marea Britanie, avertizează experţi citaţi de BBC.

    Specialiştii de la Universitatea Cardiff şi Agenţia de Protecţie a Sănătăţii spun, în introducerea studiului publicat în jurnalul Lancet, că bacteria care eliberează enzima NDM-1 a fost adusă în spitalele din Marea Britanie de către pacienţi care au călătorit în ţări precum India sau Pakistan, pentru tratamente chirurgicale estetice.

    Deşi nu au fost înregistrate decât 50 de cazuri până acum, experţii se tem că ar putea izbucni o nouă epidemie globală, întrucât infecţii similare au fost depistate la pacienţi din Statele Unite, Canada, Australia şi Olanda.

    Enzima NDM-1 poate exista în diferite bacterii, cum ar fi Escherichia coli, căreia îi conferă rezistenţă la antibioticul carbapenem, folosit de obicei în urgenţe sau pentru a combate infecţiile greu de tratat, cauzate de bacterii rezistente la majoritatea antibioticelor. Enzima poate produce o infecţie rapidă, care se transmite de la om la om şi este aproape imposibil de tratat.