De ce adolescenţii olandezi sunt cei mai fericiţi din lume

1266

Olanda se află în fruntea clasamentului ţărilor OCDE (Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) după gradul de satisfacţie în rândul tinerilor, se arată într-un nou studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Imaginea adolescenţilor olandezi contrastează cu starea tinerilor din ţări precum Marea Britanie, unde depresia și anxietatea sunt în creștere în rândul adolescenţilor, dar și din Statele Unite, unde numărul tinerilor care se sinucid a crescut la cote alarmante.

Oamenii de știinţă din cadrul Reţelei de Cercetare HBSC au ajuns la concluzia că scorurile privind fericirea copiilor olandezi sunt în creștere începând cu anul 2013. HBSC este o alianţă internaţională de cercetători care au colaborat pentru elaborarea unui studiu transnaţional în cadrul căruia au analizat sănătatea comportamentală a 7.000 de adolescenţi din 48 de ţări, pe o perioadă de 4 ani, pe baza răspunsurilor la 90 de întrebări.

„Cred că copiii olandezi au în general interacţiuni pozitive în toate contextele lor sociale. Ei au un mediu în care găsesc susţinere acasă, între prieteni și la școală. Părinţii olandezi le acordă foarte mult sprijin copiilor și astfel au un control mult mai bun asupra lor. Există un climat de egalitate, cadrele didactice nu sunt autoritare, iar elevii au încredere în profesori”, a explicat dr. Simone de Roos, cercetător la Institutul de Cercetări Sociale din Olanda (SCP).

În ultimul raport HBSC, cercetătorii au comparat răspunsurile copiilor cu vârste de 11, 13 și 15 ani. Pe o scară de la 1 la 10 în ceea ce privește calitatea vieţii, aproximativ 94% dintre băieţii olandezi au evaluat calitatea vieţii lor cu un scor mai mare de 6 puncte, iar fetele au acordat un punctaj peste 6 în proporţie de aproximativ 92%.

Potrivit raportului, 85% dintre copiii analizaţi în studiu iau micul dejun acasă în fiecare zi. Copiii merg la şcoală pe bicicletă, iar sistemul educaţional se concentrează pe promovarea învăţării într-un mod pozitiv, fără presiuni.

În plus, guvernul olandez are politici care ajută la menţinerea unui echilibru între serviciu şi viaţa de familie, astfel încât copiii olandezi petrec mai mult timp cu părinţii decât copiii din alte ţări.

De asemenea, copiii sunt încurajaţi să se joace în aer liber indiferent de vreme, fără supraveghere parentală constantă. Starea economică generală a ţării contribuie semnificativ la acest tablou. Olanda are o rată mică a șomajului, inegalitate relativ scăzută, dar și o economie sănătoasă.

Directorul Bazei de date privind Fericirea la nivel global, prof. Ruut Veenhoven, crede de asemenea că tinerii sunt mai puţin împovăraţi de așteptările de a fi „buni”.

„Dacă privim în Europa, olandezii și danezii sunt mai atenţi și se concentrează mai mult pe dezvoltarea autonomiei decât pe ascultare, tendinţă ce se regăsește în sistemul de valori al societăţii. (…) Copiii sunt mai liberi să facă ceea ce doresc și, făcând ceea ce doresc, înţeleg ce le place și dezvoltă abilităţi sociale. Un copil fericit este un copil bun”, a declarat Veenhoven.