Crucea desparte Polonia catolică

271

    Mii de oameni au demonstrat luni seara în capitala Poloniei, solicitând mutarea crucii din faţa palatului prezidenţial. Crucea simplă, de lemn, a fost ridicată în luna aprilie în memoria președintelui polonez mort în accidentul aviatic din Rusia. Locul a devenit unul de închinare și reculegere al sprijinitorilor familiei de politicieni Kaczynski, dar și o sursă de fricţiuni între cetăţenii conservatori și tinerii seculari.

    Protestatarii au afirmat că respectiva cruce ar trebui mutată într-o biserică alăturată, argumentând că nu se justifică plasarea ei în faţa palatului prezidenţial al unei ţări care, prin constituţie, este seculară. Biserica și statul sunt entităţi separate în Polonia, însă este recunoscut că religia catolică este cea majoritară și că are o puternică influenţă în lumea politică.

    „Legea Poloniei este violată… și suntem aici pentru a protesta în faţa faptului că aparatul de stat nu face nimic în sensul acesta", a afirmat Adam Taras, organizatorul protestului. În același timp, din tabăra opusă, un bărbat de 56 de ani a replicat „Dacă nu era poliţia, ne-aţi fi călcat în picioare. Nu vom renunţa la ţara noastră."

    Autorităţile au încercat să mute crucea săptămâna trecută, însă au fost împiedicate de demonstranţi. Poliţia a folosit atunci gaze lacrimogene. În schimb, demonstraţia de luni seara s-a terminat pașnic, după miezul nopţii. Totuși taberele și acuzele s-au delimitat din nou foarte bine: o parte a populaţiei în vârstă, foarte conservatoare și o generaţie tânără, puternic secularizată. Grupul de tineri, estimat de poliţie la câteva mii de persoane, a fost mobilizat prin intermediul reţelei de socializare Facebook.

    Reuters indică faptul că două sondaje publice și-au contrazis rezultatele. În timp ce, conform unuia dintre ele, 71% din populaţie dorește înlăturarea crucii, conform celuilalt, 57% își dorește menţinerea crucii până la momentul în care un monument o va înlocui. Președintele Komorowski dorește mutarea crucii în biserica Sf. Ana.

    Biserica este, de asemenea, împărţită. Clerul moderat dorește încetarea folosirii crucii în scopuri politice, în timp ce Radio Maryja, un post catolic naţionalist, cere bărbaţilor ascultători să vină la Varșovia pentru apărarea crucii. Opoziţia de stânga adună semnături pentru o petiţie prin care se cere păstrarea valorilor seculare ale statului, puse în pericol de „războaiele crucii".

    Polonia are, conform CIA World Factbook, 89,9% catolici, 1,3% ortodocși și 0,3% protestanţi. Aproximativ 0,3% au menţionat „alte" religii, iar 8,3% „nespecificat". Din cei 89,9% catolici, aproximativ 75% sunt practicanţi.