Un controversat reality-show despre refugiaţi este pe cale să fie lansat

115

O emisiune tip reality-show numită „Întoarce-te de unde ai venit!”, care urmărește șase polonezi ce încearcă să urmeze ruta migranţilor în drum spre Europa, a fost criticată de organizaţii umanitare, care au acuzat producătorii de exploatarea suferinţei umane. Emisiunea va fi difuzată de postul polonez de televiziune TVN.

Astfel, organizaţiile Acţiunea Umanitară Poloneză (HAP) și Misiunea Militară Poloneză (PMM) au refuzat cererile de a-i ajuta pe producătorii serialului, întrucât au considerat că această acţiune este neetică.

„Cei pe care îi ajutăm au trecut prin traume, au fugit de război, și-au văzut membrii familiei morţi și alte lucruri teribile.(…) Acest show de televiziune cel mai probabil vrea să evidenţieze acele trăiri pe care noi vrem să le protejăm”, a declarat Malgorzata Olasinska-Chart, coordonatorul programului de ajutor umanitar al PMM. Cu toate acestea, producătorul a declarat că majoritatea refugiaţilor sunt bucuroși să-și împărtășească poveștile, deoarece simt că lumea i-a uitat.

„În aproape toată Europa, problema refugiaţilor este unul dintre cele mai importante subiecte de discuţie. Este o problemă sensibilă și controversată din punct de vedere politic. Unii oameni au idei preconcepute, deși nu au întâlnit niciodată refugiaţi, nu au vorbit cu ei, nu le-au cunoscut poveștile, nu știu exact cum au venit în Europa și din ce cauză au fost nevoiţi să fugă”, a declarat Piotr Krasko, jurnalist TVN care a ghidat grupul de participanţi la emisiune.

De aceeași părere este și Agnieszka Kunicka, purtătoarea de cuvânt a organizaţiei umanitare Refugee.pl, care îi ajută pe solicitanţii de azil din Polonia. Kunicka speră ca showul să contribuie la schimbarea percepţiilor negative despre migranţi. „Televiziunea are o putere imensă și, dacă spectacolul va fi produs în mod corect, cred că ar putea ajuta”, a declarat ea.

Cei șase participanţi la emisiune vor pleca din Germania către o tabără de refugiaţi în Kurdistanul irakian. Postul privat de televiziune TVN a anunţat că în cadrul emisiunii cei șase participanţi vor „trăi la fel ca refugiaţii şi cu refugiaţii” timp de aproape o lună de zile. Cei șase participanţi la emisiune vor traversa Austria, Ungaria, Serbia şi vor ajunge în Grecia, de unde vor lua o ambarcaţiune pentru a traversa Marea Mediterană și vor avea la dispoziţie pașaportul, o sumă de bani și un telefon mobil.

În Polonia, în cadrul unui sondaj realizat în luna iunie, doar 5% dintre respondenţi au fost de acord ca refugiaţilor care fug de conflictele din ţara de origine să li se permită să se stabilească permanent în ţară. Comisia Europeană a avertizat Varșovia, cu sancţiuni de infrigement, să accepte politicile europene imigraţioniste. Rafal Bochenek, purtător de cuvânt al executivului polonez, a avertizat că refuzul Poloniei de a primi refugiaţii repartizaţi de către UE nu este negociabil și reprezintă, pur și simplu, o măsură de bun-simţ.

În 2017, populaţia strămutată forţat a rămas la cote record. Aceasta a crescut cu 2,9 milioane, iar până la sfârșitul anului, 68,5 milioane de persoane au fost strămutate forţat la nivel global ca rezultat al persecuţiei, al conflictului sau al violenţei. Marea majoritate provin din Siria, dar sunt şi refugiaţi din Irak, Eritreea sau Yemen. Aceasta este cea mai mare cifră înregistrată în istoria Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

„Noi, europenii, trebuie să ne amintim bine că Europa este un continent în care aproape toată lumea a fost la un moment dat refugiat. Istoria noastră comună este marcată de milioane de europeni care au fugit de persecuţii religioase sau politice, de război, dictatură sau opresiune. (…) Noi, europenii, ar trebui să știm și să nu uităm niciodată de ce refugiul și respectarea dreptului fundamental la azil este atât de important”, a îndemnat acum doi ani preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în deschiderea primului său discurs despre „Starea Uniunii”.