Permisul de cerșetorie, introdus de un oraș din Suedia

168

Consiliul local din orașul Eskilstuna a adoptat, în premieră pentru un oraș suedez, o hotărâre care obligă cerșetorii să obţină un permis de la poliţie pentru „colectarea pasivă de bani”.

Decizia a fost adoptată cu majoritate absolută din partea social-democraţilor, conservatorilor, centriștilor și extremiștilor de dreapta, după un an de întârziere din pricina contestărilor legalităţii ei, și are ca scop „birocratizarea” cerșetoriei, pentru a-i descuraja pe cei înclinaţi să o practice – conform declaraţiilor lui Jimmy Jansson, primarul orașului. Măsura vizează și facilitarea contactului autorităţilor și serviciilor cu persoanele vulnerabile, care au nevoie de ajutor.

Persoanele care cer bani pe stradă sunt obligate să plătească 250 de coroane suedeze (21 de lire sterline) pentru un permis de cerșit valabil 3 luni, care se obţine prin completarea unui formular, fie online, fie la secţia de poliţie, și prezentarea unui act de identitate valabil. Amenda pentru cei care continuă să cerșească fără a intra în posesia permisului este de 4.000 de coroane suedeze

Potrivit presei locale, poliţia orașului a primit 8 cereri pentru eliberarea acestei autorizaţii, iar 3 cetăţeni UE care cerșeau în oraș au plecat, după ce au fost informaţi de noile condiţii în care își pot continua activitatea.

Măsura a fost criticată pentru că legitimează cerșitul, pe de o parte, dar și pentru că vulnerabilizează persoanele care cerșesc, multe dintre acestea fiind romi din ţări precum România sau Bulgaria. Probabilitatea exploatării acestora crește, susţine Tomas Lindroos, de la organizaţia caritabilă Stadsmission, care spune că bandele criminale ar putea plăti aceste permise, urmărind ulterior să câștige sume mari de bani de la persoanele care au beneficiat de ajutorul lor.

În replică, Jansson a declarat că „nu este vorba despre hărţuirea persoanelor vulnerabile, ci despre încercarea de a rezolva o problemă mai mare: dacă noi credem că cerșetoria ar trebui normalizată în cadrul modelului suedez de bunăstare. Aud multe critici referitoare la orice tentativă de a reglementa cerșetoria, dar nu văd același suflu și energie direcţionate spre faptul că oamenii sunt forţaţi să cerșească.”

Unii dintre cerșetori au încercat să evite plata permiselor ieșind pe stradă cu afine de vânzare, ceea ce, potrivit declaraţiei lui Jansson, reprezintă „un răspuns rezonabil la o schimbare a condiţiilor. Dar dacă stai și vinzi în faţa unui magazin, proprietarul magazinului va deveni curând frustrat.”

Începând cu decembrie 2018, mai multe orașe din Suedia au interzis cerșitul, Vellinge fiind primul oraș care a aplicat interdicţia în săptămâna de după Crăciun. În campania din alegerile generale care au avut loc în Suedia, Partidul Moderat și alianţa sa de centru-dreapta au promis interzicerea cerșitului în toată ţara, după modelul adoptat de Danemarca în 2014.

Potrivit unui sondaj efectuat de Sveriges Television AB, televiziunea publică din Suedia, municipalităţile din cel puţin alte 40 de orașe suedeze și-au manifestat interesul pentru adoptarea unei interdicţii similare.