Ţara care a arestat mai mulţi jurnaliști decât China

22

Guvernul condus de premierul turc Tayyip Recep Erdogan a condus, în ultimii ani, un adevărat măcel asupra libertăţii presei, arestând mai mulţi jurnaliști decât Iranul, China sau Eritrea – a căror indiferenţă faţă de dreptul la exprimare a devenit proverbial – acuză o organizaţie de protejare a drepturilor jurnaliștilor, citată de National Post.

Potrivit unui raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliștilor (CPJ), care vine să susţină afirmaţii anterioare făcute de diverși reprezentanţi ai Uniunii Americane și precum ai agenţiilor pentru drepturile omului, aproape două treimi dintre jurnaliștii arestaţi au fost acoperit subiecte din zona de sud a ţării, unde guvernul luptă împotriva rebelilor separatiști.

„Situaţia libertăţii religioase în Turcia a ajuns la un punct de criză," se arată în raport. CJP acuză Turcia că păstrează în vigoare „legi regresive" și „un cod de procedură penală care avantajează în mod semnificativ statul; precum și un ton împotriva presei, dat de la cele mai înalte niveluri ale guvernului." Potrivit documentului, 76 de jurnaliști au for arestaţi și condamnaţi la închisoare, de la 1 august. Cel puţin 61 au fost arestaţi din motive legate de articolele publicate sau știrile transmise. În alte 15 cazuri, legătura nu era foarte clar evidenţiată. Mai mult de trei sferturi dintre jurnaliștii încarceraţi nu au fost condamnaţi, ci își așteaptă rezolvarea finală a cazurilor.

Rezultatul raportului este cu atât mai important cu cât Turcia se află în postura de ţară candidată la statutul de membru al Uniunii Europene.