Turcia – mai aproape de UE, mai aproape de statul islamic

67

Duminică a avut loc un referendum în Turcia pentru revizuirea Constituţiei. CNN notează că votul de ieri este ultima confruntare între partidul premierului Erdogan, cu rădăcini islamice și stabilimentul secular al Turciei. Occidentul a felicitat administraţia pentru votul democratic, în timp ce opoziţia turcă a acuzat controlul tot mai puternic al guvernului asupra justiţiei.

    Amendamentele propuse votului au vizat diverse aspecte ale vieţii din societatea turcă, drepturile civile, discriminarea, puterea justiţiei. Întrebat care este cea mai importantă măsură a pachetului de reforme, premierul a susţinut că este reforma sistemului de justiţie. Un oficial a susţinut sub anonimat că astfel „s-a demolat casta sistemului judiciar".

    Primul ministru al Turciei a afirmat că rezultatul referendumului reprezintă „trecerea unui prag istoric spre o democraţie avansată și supremaţia legii". Președintele american l-a sunat pe premierul turc într-un gest de „recunoaștere a democraţiei vibrante din Turcia, așa cum este reflectată de rezultatele referendumului". Ministrul german de externe a afirmat că votul este crucial pentru hotărârea Turciei de a adera la Uniunea Europeană.

    În plan intern, premierul Erdogan a afirmat fără echivoc că votul de ieri a fost „Un Da pentru libertate. Un Da pentru domnia legii. Un Nu pentru legea domnitorilor." El a mai susţinut că tutelajul regimului care a dat lovitura de stat s-a terminat. În plus, premierul consideră că votul înseamnă o trecere de la politica unui grup militar, care a dat lovitură de stat, la politica democratică prin voinţa poporului. Pachetul de reformă fusese aprobat de parlament dar doar cu o majoritate simplă, și nu cu două treimi cât era necesar. Astfel, s-a trecut la faza referendumului.

    Din tabăra opusă, opoziţia acuză că amendamentele vor demola tocmai stâlpii Turciei seculare, puși în anul 1923 de Mustafa Kemal Ataturk. Ca atare, oponenţii văd în victoria premierului pasul decisiv ca acesta să devină „un sultan modern". Liderul din Istanbul al opoziţiei susţine că, prin manevra de a amesteca în pachetul propus referendumului chestiuni foarte sensibile cu unele mai puţin controversate, premierul nu a făcut altceva decât să „îmbrace în ciocolată o pastilă otrăvitoare".

    Opoziţia vede în referendumul de ieri o intrare pe ușa din dos și o lovitură dată de islamism statului, susţinând că partidul de guvernământ, cu rădăcini în islam, atinge niveluri periculoase de control asupra aparatului legislativ. Practic, două din cele 26 de amendamente ale constituţiei vizează o influenţă excesivă a puterii asupra justiţiei.

    Constituţia actuală a fost trasată de armată în 1982, în urma unei lovituri de stat ce a avut loc cu exact 30 de ani în urmă, 12 septembrie 1980. Venit la putere în urmă cu 8 ani, partidul actual de guvernământ Partidul Dreptăţii și Dezvoltării (AKP) a avut numeroase conflicte cu aparatul de justiţie, care se consideră un gardian al valorilor seculare ale ţării.

    Un editorialist al ziarului Milliyet consideră că „Erdogan a obţinut un mandat solid. Dar sper că va avandona retorica aspră pe care a folosit-o în procesul electoral și se va îndrepta și spre seculari și kurzi." Partidul kurzilor a boicotat referendumul susţinând că „indiferent de cine câștigă, războiul nu se va sfârși." În zonele cu puternică populaţie kurdă au avut loc incidente violente.

    La referendumul de ieri au fost chemaţi aproximativ 50 de milioane de turci cu drept de vot, din care s-au prezentat aproximativ 78%. Rezultatul votului, la numărarea a 96% dintre buletine indica 58% de voturi pentru modificarea Constituţiei și 42% împotrivă. În Turcia vor avea loc alegeri generale înainte de vara lui 2011.