Turcia, pe calea spre dictatură completă

72

Președintele Turciei, Recep Erdogan, pare că vrea să facă o tranziţie completă de la eliberator economic al ţării, pe vremea când era premier, la dictator politic, în prezent. Cel puţin, toate declaraţiile sale recente par să indice acest lucru.

De exemplu, Erdogan este un președinte care pretinde rolul de planificator familial pentru concetăţenii săi. Într-un discurs recent, a făcut apel la mame să crească numărul de cetăţeni ai Turciei, fapt care pare să fie o ţintă strategică urmărită de președinte. „O spun foarte clar. Vom crește descendenţa noastră… Ni se vorbește de contracepţie, de planning familial. Nicio familie musulmană nu poate avea o asemenea mentalitate”, a spus președintele Turciei. Ţara are deja în jur de 79 de milioane de locuitori, Erdogan a emis deja propuneri menite să limiteze dreptul la avort și la pilula de a doua zi, scrie Agerpres.

Pe alt plan, președintele a declarat că mișcarea religioasă condusă de clericul Fethullah Gulen, stabilit în Statele Unite, este de fapt o gruparea teroristă și că membrii acesteia vor fi urmăriţi pentru încercarea de a răsturna guvernul prin construirea unei reţele de conspiratori infiltraţi în mass-media, educaţie și justiţie. Gulen și Erdogan au fost aliaţi până în momentul în care procurori simpatizanţi ai lui Gulen au deschis o anchetă de corupţie în cercul restrâns al lui Erdogan, în 2013. În SUA, Gulen predică un islam sunnit, cu un mesaj de dialog interreligios. Mișcarea sa, cunoscută drept „hizmet”, s-a extins în Europa, Asia și Africa, dar Erdogan a reușit să își exercite influenţa astfel încât companii media afiliate lui au fost preluate sau închise și mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă sau chiar au fost reţinuţi. Declararea grupului ca unul terorist înseamnă că Erdogan are dreptul de a se purta la fel cum o face faţă de kurzii care se luptă acum cu armata turcă în sudul ţării.

Și pentru ca tabloul să fie complet, trebuie menţionată și ultima aventură de încălcare flagrantă a drepturilor de bază ale omului, după ce un tribunal turc a condamnat-o pe Merve Buyuksarac, fostă Miss Turcia, la 14 luni de închisoare cu suspendare, pentru că l-ar fi insultat pe președinte într-o postare satirică pe Instagram acum doi ani. Pe atunci, Erdogan era doar premier, iar Merve a primit o condamnare cu suspendare cu condiţia să nu mai repete scenariul în următorii cinci ani. BBC scrie că de la preluarea puterii în 2014, aproape 2.000 de oameni, inclusiv celebrităţi și copii de școală generală, au fost condamnaţi în Turcia pentru insultarea președintelui.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.