Realitatea virtuală, plină de jigniri nevirtuale

332

În ciuda eforturilor persistente de a face internetul ceva mai prietenos cu femeile, misoginismul rămâne un flagel specific social-media. La fiecare 10 secunde, cineva care utilizează Twitter-ul folosește cuvinte jignitoare la adresa femeilor, scrie Washington Post.

În urmă cu câţiva ani, un caz dramatic îi sensibiliza în primul rând pe cetăţenii Canadei. Rehtaeh Parsona, în vârstă de 17 ani, și-a pus capăt zilelor după o hărţuire pe internet care a durat aproximativ doi ani. La vârsta de 15 ani, fusese violată în grup, după care tânăra devenise ţinta batjocurii colegilor ei, pe baza unei fotografii surprinse în momentele respective. Fotografia a circulat între colegii de liceu, iar apoi a ajuns pe reţelele de socializare, fata devenind în scurt timp ţinta glumelor proaste. Deși a încercat să se mute la altă școală, hărţuirea a continuat până când adolescenta a cedat emoţional. Cazul tinerei este doar unul dintre multele situaţii de hărţuire înregistrate zilnic în mediul virtual.

Recorduri absolute

Această constatare a fost prezentată de think tank-ul Demos, care a publicat unele cifre actualizate privind abuzul pe Twitter, ca parte a unei campanii antihărţuire din spaţiul britanic. În conformitate cu think tank-ul respectiv, utilizatorii de Twitter – de sex masculin și feminin – au trimis 200.000 de tweet-uri agresive folosind cuvinte jignitoare cu conotaţii sexuale în decursul a trei săptămâni, de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii mai. Acest fapt s-a tradus prin 6,6 tweet-uri abuzive pe minut sau 9.500 pe zi. Aceste tweet-uri au fost direcţionate către 80.000 de oameni, ajungând inclusiv la Hillary Clinton, Michelle Obama și Beyonce.

Partea cea mai interesantă cu privire la acest raport nu sunt doar cifrele în sine, ci modul în care Demos a ajuns la stabilirea lor. Cuvintele injurioase au fost identificate prin intermediul unui program de procesare a datelor numit Method52, care a reușit să determine câte dintre cuvintele respective au fost folosite într-o manieră cu nuanţă ceva mai blândă (ușor umoristică) și câte au fost abuzive. Method52 a fost conceput de Universitatea din Sussex și de Centrul pentru Analiză Social-Media. Acest instrument este important, pentru că victimele hărţuirii online au solicitat de mai mult timp administratorului Twitter să introducă o formă de identificare automată a abuzului, fără ca victimele să își asume sarcina de semnalare și raportare.

Fără limite

Mark Zuckerberg a afirmat în repetate rânduri că realitatea virtuală ar putea duce la „cea mai mare platformă socială care a existat vreodată”. S-ar putea să aibă dreptate. Există însă o condiţie: să fie diminuată hărţuirea online. Deocamdată, femeile resimt din plin implicaţiile negative.

Au fost nevoie doar de două minute de navigaţie pe Altspace, o aplicaţie virtuală de social-media, „pentru a primi primul meu sărut virtual nesolicitat”, transmite Taylor Lorenz, într-un articol publicat pe Tech.Mic.  La scurt timp după aceea, a fost abordată de o sumedenie de utilizatori de sex masculin prin avatarurile lor, care simţeau nevoia de a o întreba dacă este la fel de slabă în viaţa reală sau este doar o obeză care se ascunde în spatele unui avatar. „M-am simţit smulsă din lumea virtuală și teleportată înapoi în școala gimnazială”, comentează Taylor. În scurt timp, un moderator a intervenit pentru a controla situaţia. „Îmi pare rău, sunt pentru prima dată aici”, s-a simţit Taylor obligată să spună.

Câteva zile mai târziu, și redactorul-șef al platformei Tech. Mic a intrat pe Altspace folosind un avatar de sex feminin și în scurt timp a început aceeași hărţuire. „Conceptul de spaţiu social este agreabil, dar nu la fel este și atmosfera”, este concluzia lui Taylor. Atunci când moderatorii sunt prezenţi, conversaţiile pot fi plăcute. Altspace a încercat să facă platforma mai primitoare pentru utilizatori, în special femei. În acest sens, a fost adăugat un instrument care permite blocarea unor utilizatori sau un altul care face avatarul invizibil pentru utilizatorii amatori de jigniri. Hărţuirile și calomniile online încalcă regulile comunităţii Altspace, iar în cazul în care acestea sunt raportate se poate obţine rapid suspendarea utilizatorilor. În urmă cu câţiva ani, site-ul MySpace a șters conturile a 90.000 de utilizatori, pentru postarea de comentarii ofensatoare, cu tentă sexuală.

Specialiştii avertizează de mai mult timp în legătură cu cyberbullyingul, fenomen soldat cu distrugerea imaginii unei persoane prin postarea pe internet a unor informaţii degradante. Din această perspectivă, cyberbullyingul și sextingul (mesaje-text sau foto cu un conţinut sexual explicit) fac pereche foarte bună pe reţelele de socializare. Și românii semnalează situaţii asemănătoare, copiii fiind cei mai expuși. „Sunt raportate din ţară un număr de 10 mii de abuzuri, neglijenţă sau violenţă asupra copiilor. Cred că cifrele de acolo nu includeau şi un abuz emoţional produs asupra copilului, când este supus unui asemenea discurs”, spune Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului.

Niciun articol afișat