O bombă a explodat într-o biserică ortodoxă

13

Incidentul a avut loc ieri în orașul Zaporizhzhya, în sudul Ucrainei, ducând la moartea unei persoane și rănirea altor 8, informează BBC. Explozia vine după zile de proteste ale naţionaliștilor de dreapta împotriva vizitei patriarhului moscovit în Ucraina.

Incidentul a avut loc ieri în orașul Zaporizhzhya, în sudul Ucrainei, ducând la moartea unei persoane și rănirea altor 8, informează BBC. Explozia vine după zile de proteste ale naţionaliștilor de dreapta împotriva vizitei patriarhului moscovit în Ucraina.

    Detonată la intrarea în biserică, bomba a fost una artizanală, după estimările oficiale citate în media ucraineană având echivalentul a 500g TNT. Gestul nu a fost revendicat, iar autorităţile nu au aflat încă cine este în spatele acţiunii. Persoana decedată, în vârstă de 80 de ani, era o călugăriţă a Bisericii Sfânta Protecţie a Fecioarei, care aparţine de Biserica Ortodoxă din Ucraina. Transportată la spital alături de ceilalţi răniţi, femeia a murit în sala de operaţii.

    Explozia a avut loc în ziua în care Biserica Ortodoxă din Ucraina sărbătorea pentru a doua oară convertirea la creștinism a prinţului Vladimir. În anul 988 Prinţul Vladimir a primit creștinismul, fiind punctul de reper al adoptării creștinismului între slavii de răsărit. El și cei 12 fii ai lui s-au botezat, iar a doua zi tot Kievul a fost chemat să treacă prin apa botezului.

    „Creștinismul a fost întotdeauna forţa vitală a ucrainienilor care i-a ajutat să reziste în vremurile grele", au afirmat ieri președintele și premierul Ucrainei. Președintele Ianucovici a mai spus că „drumul spre prosperitate nu depinde numai de creșterea economic, ci de credinţa profundă, de moralitatea înaltă și de spiritualitatea care garantează acordul în societate."

    Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse este, în același timp, și liderul celei mai mari aripi a Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Totuși, unii clerici ortodocși ucrainieni se consideră în afara jurisdicţiei moscovite. Vizita patriarhului rus în Ucraina a atras numeroase proteste. Anul acesta, pentru prima oară și Biserica Ortodoxă Rusă a adoptat sărbătoarea convertirii la creștinism.