Ucraina: Președintele a înfiinţat o Adunare Constituantă

17

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a semnat un decret de constituire a unei Adunări Constituante, relatează RFE/RL în pagina electronică. Un decret privind formarea noului organism a fost postat pe site-ul preşedinţiei ucrainene, pe 17 mai, scrie Mediafax.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a semnat un decret de constituire a unei Adunări Constituante, relatează RFE/RL în pagina electronică. Un decret privind formarea noului organism a fost postat pe site-ul preşedinţiei ucrainene, pe 17 mai, scrie Mediafax.

Adunarea Constituantă are drept principală sarcină aplicarea de modificări asupra Constituţiei ţării. În cadrul noului organism vor funcţiona 94 de membri, majoritatea academicieni şi specialişti în drept şi afaceri juridice.

Decretul îi propune pe fostul preşedinte Leonid Kravciuk în funcţia de preşedinte al Adunării, iar pe directorul Institutului „Koreţki” pentru Stat şi Drept din cadrul Academiei de Ştiinţe Iuri Şemşucenko, în funcţia de vicepreşedinte. Documentul invită, de asemenea, partidele politice să se alăture activităţii Adunării.

Decizia președintelui vine pe fondul unor numeroase acuzaţii de totalitarism, venite pe filieră internaţională. În urmă cu doar o săptămână, cancelarul german Angela Merkel declara că Ucraina este o dictatură şi a comparat-o cu Belarusul, una dintre cele mai izolate ţări din Europa.

„Noi, în Germania şi în Uniunea Europeană, trăim în pace şi libertate”, a declarat Merkel în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german. „Din păcate, acest lucru nu se întâmplă în toată Europa, pentru că popoarele din Ucraina şi Belarus suferă încă sub dictatură şi represiune”, a adăugat ea.

Cancelarul german s-a referit la situaţia Iuliei Timoșenko, aflată în detenţie pentru abuz de putere. Merkel a a evocat un boicot politic împotriva Campionatului, dacă Kievul nu o eliberează din închisoare pe Timoșenko. Aceasta a fost condamnată la 7 ani de închisoare, în octombrie 2011, după ce în anul 2009 a semnat acorduri în domeniul gazelor cu Rusia.

Întâmplarea face că ieri, Ucraina a anunţat, prin intermediul premierului Mikola Azarov, că va majora cu 25% producţia de gaze naturale în următorii trei ani, pentru a-şi re­duce dependenţa de Rusia pentru acest com­bus­tibil. Premierul s-a folosit de acest anunţ pentru a reclama că liderii europeni blo­chează eforturile ţării de a se integra în Uniunea Europeană, scrie The Wall Street Journal.

„Nu acceptăm principiul dictatelor şi ultimatumurilor”, a spus Azarov în replică la refuzul constant al Europei de a aprofunda relaţiile economice și politice cu Ucraina, din cauza situaţiei Iuliei Timoșenko.

Faţă de această situaţie au luat poziţie și membrii societăţii civile. Nu mai puţin de 2.000 de ucrainieni au participat săptămâna trecută la un congres al opoziţiei în aer liber, la Kiev, ca să protesteze faţă de regimul preşedintelui Viktor Ianukovici şi să ceară eliberarea opozanţilor aflaţi în detenţie.

„Principala noastră preocupare (după legislative) trebuie să fie eliberarea deţinuţilor politici”, a afirmat un deputat prezent la proteste, Viaceslav Kirilenko. „Această putere nu mai poate conduce ţara”, a insistat Turcinov, citat de Mediafax. „Trebuie să-i retragem puterea lui Ianukovici (…) şi să repunem Ucraina pe calea europeană”, a conchis el.