Liderii religioși din trei ţări asiatice sunt alarmaţi de efectul Lady Gaga

33

Controversata cântăreaţă pop Lady Gaga şi-a început turneul de concerte în Asia, pe scena de la Seul, unde a urcat pe un cal, purtând un costum mulat negru, cu o piesă enormă de metal pe cap. Mii de creştini din Seul se rugaseră pentru anularea concertului, dar tinerii lor deja cumpăraseră zeci de mii de bilete la concert. În Indonezia, însă, i-a fost retrasă autorizaţia pentru concert, iar creştinii din Filipine protestează ca spectacolul ce trebuie să aibă loc pe 21 mai să fie anulat.

Stevie Wonder, Justin Bieber şi Kylie Minogue au concertat în Indonezia fără a avea parte de incidente neplăcute. Nu şi Lady Gaga. Cu îmbrăcămintea ei indecentă, mişcările de dans cu tentă sexuală și cântecele cu versuri explicite care incită la comportamente sexuale deviante a reușit să stârnească proteste vehemente din partea comunităţii religioase a ţării cu cei mai mulţi musulmani din lume. Aceasta în contextul în care Indonezia este privită ca moderată şi destul de secularizată.

De data aceasta, grupurile de ultra-religioşi, cunoscute pentru trecutul lor violent, au reuşit să îşi impună punctul de vedere, iar poliţia a revocat permisiunea organizatorilor de a concerta în Jakarta, cel mai mare spectacol din turneu, temându-se să nu aibă loc incidente violente care să pună în pericol viaţa cântăreţei.

Gruparea Islamic Defenders Front (FPI) a jurat că va mobiliza 30.000 de oameni pentru a protesta împotriva concertului care trebuia să aibă loc pe 3 iunie şi că o va intercepta pe cântăreaţă la aeroport.

„Nu o vom lăsa să pună piciorul pe pământul nostru. Ar face bine să nu îndrăznească să răspândească credinţa ei satanică la noi în ţară”, a declarat conducătorul FPI, Salim Alatas, conform AFP.

„Stilul ei este vulgar, hainele ei sexuale şi indecente vor distruge simţul de moralitate al copiilor noştri. Este foarte periculoasă”, a mai spus el.

Deşi gruparea este cunoscută pentru ameninţările pe care le face, dar nu le duce la capăt, de data aceasta, sprijinită şi de politicienii conservatori, a reuşit să îşi impună punctul de vedere. Mai rău este că a avut de înfruntat opoziţia celor 52.000 de tineri care cumpăraseră bilete, tineri pe care gruparea încerca să îi protejeze.

Părerile între generaţii sunt foarte împărţite, iar tinerii par foarte departe de viziunea, dar şi de preceptele religioase ale islamului. „Monştrii micuţi”, aşa cum îşi alintă Lady Gaga fanii, au recurs la reţelele de socializare pentru a-şi arăta determinarea ca idolul lor să concerteze în Jakarta.

„Monştrii mici din Indonezia vs FPI. Sunt gata să lupt”, scria un fan pe contul de TwitterLadyGagaIndo. „Cum? FPI vrea să anuleze concertul Lady Gaga? Ei nu ştiu ce e arta! Ea este doamna artei!! GAGA te aştept. Ne vedem curând”, scrie un alt fan pe Twitter.

Pe pagina de Facobook dedicată concertului din Indonezia, care are mai mult de 42.000 de „like-uri”, tinerii musulmani şi-au exprimat aprecierea faţă de ea pentru că este un artist care se foloseşte de popularitate pentru a face „fapte bune, cum ar fi să lupte pentru drepturile homosexualilor”.

„Lady Gaga nu este un om obişnuit. Ea îşi foloseşte popularitatea pentru a lua apărarea grupurilor minoritare, în special homosexuali şi lesbiene. Mi-aş da viaţa pentru ea”, scrie secretarul general al organizaţiei pentru drepturile homosexualilor OurVoice, conform AFP.

În schimb, în Coreea de Sud, la Seul, în ciuda protestelor şi a rugăciunilor marilor biserici protestante, concertul a avut loc, dar a fost interzis tinerilor sub 18 ani.

În Filipine, care are cea mai mare comunitate de creştini din Asia de Est, încep să se strângă rândurile pentru a scanda pe străzile din Manila: „Opriţi concertul lui Lady Gaga”. Gruparea fostului congressman Ben Abante are intenţia de a o da în judecată pe Lady Gaga şi pe organizatorii concertului, dacă la concert va cânta piesa „Judas”(Iuda), o melodie care îl ia în derâdere pe Iisus Christos. Fostul primar din Manila, Joe Atienza, a spus că atât cântăreaţa, cât şi organizatorii pot fi pedepsiţi pentru lezarea religie şi a rasei.

Lady Gaga este aşteptată să concerteze în Hong Kong, Japonia, Taiwan şi în 21 de ţări europene, într-un turneu de promovare a albumului „Born This Way”, care s-a vândut în mai mult de 6 milioane de copii de la lansarea din mai 2011.