Acuzat de plagiat, un ministru german demisionează

82

Ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat ieri pe fondul acuzaţiilor că a copiat numeroase pasaje din lucrarea sa de doctorat.„În cadrul unei întrevederi cât se poate de prietenoase i-am comunicat cancelarului că mă retrag din toate funcţiile mele politice şi i-am înaintat demisia. Este cel mai dureros moment din viaţa mea", a declarat ministrul Apărării.Guttenberg, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a renunţat săptămâna trecută și la titlul de doctor, după ce în lucrarea sa de doctorat au fost descoperite numeroase pasaje copiate din alte documente, fără a fi citate corespunzător, scrie Deutsche Welle.

Acţiunea a pornit din presa germană prin publicaţiile Süddeutsche Zeitung și Bild. Lor și s-au alăturat un grup de activiști care au deschis o pagină de internet și, sub titlul „GuttenPlag”, au îndemnat ca tot mai mulţi utilizatori să indice paragrafe sau idei plagiat din lucrarea de doctorat a ministrului. S-a demonstrat astfel că inclusiv primele două paragrafe ale lucrării au fost copiate.

Liderul parlamentarilor CDU a declarat că scandalul e asemeni unui „cui în coșciugul democraţiei noastre” iar ministrul educaţiei, tot membru CDU, a susţinut că „furtul intelectual nu e o joacă.” Numeroşi doctoranzi, cărora li s-au alăturat peste cincizeci de mii de cetăţeni, au trimis scrisori de protest către cancelarul german Angela Merkel în care reclamă că acest scandal poate decredibiliza Germania în mediul extern și poate avea un impact negativ în plan economic.