Ameninţarea teroristă în SUA e la cel mai înalt nivel

141

Ameninţarea teroristă pe teritoriul SUA este, în unele aspecte, „la cel mai înalt nivel" de la 11 septembrie 2001 până azi. Afirmaţia aparţine lui Janet Napolitano, ministrul american pentru securitate internă, și a fost făcută în cadrul unei interpelări în comisia de securitate internă a Camerei Reprezentanţilor.

Napolitano a avertizat că ameninţarea teroristă „a evoluat semnificativ" iar atacurile teroriste ar putea fi operate cu prea puţine avertizări. „Nu putem garanta că nu va mai fi niciodată un alt atac terorist și nu ne putem imuniza ţara sub un clopot de sticlă. Dar vom continua să facem totul pentru a reduce riscul terorismului în naţiunea noastră."

În ciuda faptului că organizaţia Al Qaeda este în cea mai slabă formă a ei în ultimii 10 ani, ea rămâne „un dușman hotărât al SUA", a declarat în faţa comisiei de securitate și Michael Leiter, directorul Centrului Naţional Antiteorism. Cele mai mari ameninţări pentru SUA rămân Al Qaeda din peninsula arabă și clericul musulman Anwar al-Awlaki, conform lui Leiter.

Nu doar Al Qaeda este o ameninţare pentru SUA, ci și grupări inspirate din filosofia Al Qaeda care deja se află în interiorul graniţelor americane. O altă ameninţare este dată de grupări militante străine care recrutează indivizi din SUA. „Radicalismul autohton este o ameninţare crescândă, pe care nu o putem ignora", a confirmat și Peter King, membru republican al Camerei Reprezentanţilor.