Renumite firme de lobby din America promovează la Washington interesele unor state nedemocratice, dictatoriale, în timp ce, pe de altă parte, Statele Unite şi-au asumat rolul de promotor al democraţiei în lume, impunând restricţii şi sancţiuni chiar unora dintre aceste state, notează Newsweek. Vocile dictatorilor lumii se aud tot mai clar la Washington, în timp ce vocile celor oprimaţi de aceşti dictatori nu se aud.
Numărul acestor firme, care scot bani buni din promovarea intereselor unor regimuri dictatoriale, a ajuns la 1.900 (în 2009).
Republica Congo-Brazzaville, condusă de dictatorul Denis Sassou-Nguesso, a cheltuit pentru lobby 1,5 milioane de dolari doar în primele şase luni ale anului 2009, conform Departamentului de Justiţie al SUA. În aceeaşi perioadă, Angola, care are unul dintre cele mai corupte regimuri politice din lume, a investit 3 milioane de dolari în PR.
Lanny Davis, consilier al ex-preşedintelui american Bill Clinton, face astăzi lobby pentru Teodore Nguema Obiang, dictatorul Guineei Ecuatoriale, contra sumei de un milion de dolari anual. Iar noii lideri militari, din Honduras, care au venit la putere în urma unei lovituri de stat, au pus la bătaie 400.000 de dolari pentru ca administraţia Obama să îşi tempereze criticile la adresa lor.
Regimurile dictatoriale investesc sume uriaşe, obţinute din oprimarea populaţiilor locale şi prin exploatarea acestora, pentru a influenţa procesul de luare a deciziilor din partea Statelor Unite, susţine Chris Walker, de la organizaţia Freedom House.
Aşa se face că Obiang a devenit un prieten al Statelor Unite. În 2006, s-a întâlnit cu Condoleeza Rice, secretar de stat la acea vreme, care l-a numit „un prieten bun". Teodore Nguema Obiang conduce al treilea cel mai mare stat producător de petrol al Africii. În ciuda acestui fapt, mare parte din populaţia ţării suferă de subnutriţie. Este evident că Obiang „nu este un prieten al poporului său", dar „el este un «prieten bun»" al Statelor Unite", observau jurnaliştii de la Washington Post. În 2009, dictatorul Guineei s-a fotografiat cu actualul preşedinte american Barack Obama.
China este una dintre marile puteri care plăteşte bine pentru ca interesele sale să fie promovate la Washington. Beijingul a apelat, în 2005, la firme de lobby pentru ca să poată cumpăra o companie petrolieră americană.
Analiştii susţin că prin promovarea intereselor străine în SUA, politicile actuale şi viitoare ale americanilor ar putea fi compromise. Randy Scheunemann a lucrat, simultan, pentru senatorul american John McCain şi pentru statul georgian, acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului, susţine John Newhouse, autorul unei cărţi despre lobby-ul american. Deşi firmele de lobby sunt obligate prin lege să facă publice contractele pe care le au cu clienţi din străinătate, în ultimii ani, aceste firme au devenit tot mai puţin transparente.
„Eram atât de atent să înregistrez fiecare telefon, fiecare întâlnire, dar apoi am aflat că alţii nu fac treaba asta deloc. Au păţit ceva din cauza asta? Nu prea cred", a declarat unul dintre angajaţii unei firme de lobby.