ANALIZĂ: Europa caută un nou orizont, după 20 de ani de la Tratatul de la Maastricht

52

După 20 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, care a instaurat euro, Uniunea Europeană întâmpină dificultăţi în găsirea unui nou proiect mobilizator care să relanseze o construcţie europeană afectată de criză şi de scepticismul în creştere a cetăţenilor săi.

Întrucât liderii acelei vremi s-au concentrat asupra luptei împotriva inflaţiei şi deficitelor, o eventuală problemă cu băncile a ieşit din calcul. Astfel, Tratatul de la Maastricht nu a pregătit Europa pentru „provocări majore la adresa stabilităţii sistemului financiar", deoarece uniunea nu a fost însoţită de vreo uniune bugetară şi cu atât mai puţin economică.

Acum, 20 de ani mai târziu, liderii europeni se străduiesc să salveze sistemul, într-o încercare de a evita o nouă criză, prin  consolidarea disciplinei bugetare şi lansarea unei uniuni bancare. Adevărata problemă rămâne însă „deficitul" democraţiei care a subminat încrederea cetăţenilor, după cum subliniază Nicolas Véron, un cercetător la Institutul Bruegel.

Sursa: Mediafax