O seară de Oscar pentru un soldat adventist

2327

Artizanii peliculei „Hacksaw Ridge”/„Fără armă în linia întâi” (RO) au dus povestea reală, și în același timp aproape incredibilă, a unui tânăr soldat american până la nivelul oscarurilor.

„Cred că Desmond Doss a fost o personificare a iubirii. Acestea sunt virtuţi de care lumea are nevoie acum. Avem nevoie de umilinţă și noi toţi trebuie să o arătăm celor de lângă noi, în toate chemările noastre unice.” Cuvintele îi aparţin lui Andrew Garfield, actorul care a încercat, și reușit, să îl readucă la viaţă pe marele ecrane pe tânărul erou american. „Să fiu instrumentul unei povești care este urgentă pentru vremurile pe care le trăim este, pentru mine ca actor, tot ce îmi pot dori”, a spus Garfield, la aflarea veștii că este nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

De fapt, filmul este nominalizat la șase categorii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal, Cel mai bun montaj, Cel mai bun montaj de sunet, Cel mai bun mixaj de sunet (vezi aici).

Povestea lui Doss nu a fost adusă pentru prima oară în atenţia publică acum. Ea a suscitat interes în spaţiul public american cu mult înainte de filmul lui Gibson. Imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Desmond Doss a fost decorat pentru curajul său cu Medalia de Onoare a Congresului. Președintele american Harry Truman i-a oferit astfel posibilitatea lui Desmond să devină primul necombatant decorat cu o medalie de onoare, deși nu a purtat armă. Ulterior a mai primit două stele de bronz și trei decoraţii purple heart. Atitudinea sa a atras atenţia presei și a publicului, motiv pentru care Doss și-a povestit de multe ori experienţa dramatică prin care a trecut, de-a lungul celor 87 de ani de viaţă. A fost și subiectul unui documentar lansat în 2004, cu numele Necombatantul.

Anii au trecut și Desmond intră pe scena internaţională, odată cu filmul lui Gibson. Chiar și cei mai puţin interesaţi de istorie au posibilitatea să se familiarizeze cu povestea cât se poate de reală a tânărului contestatar adventist care a refuzat să ucidă sau să poarte armă în baza convingerilor sale religioase. „El a refuzat să poarte armă, invocând porunca a șasea, «Să nu ucizi». Pentru această poziţie și-a atras oprobiul camarazilor, a fost în pragul unui proces la curtea marţială și a trebuit să reziste la multe alte provocări. Unii ar putea relativ ușor să îl acuze de bigotism religios. Totuși Doss s-a înrolat de bunăvoie și a participat activ la dramele generate de războiul din Pacific.

Filmul lui Gibson se concentrează pe bătălia de la Okinawa, din 1945, unde Doss s-a aventurat de unul singur să salveze 75 de răniţi, expunându-se focului inamic. A trecut peste râsetele colegilor și peste acuzaţiile de lașitate, reușind pas cu pas să câştige respectul şi încrederea camarazilor. Pentru faptele lui pline de curaj și de altruism, Doss a ajuns să fie considerat unul dintre cei mai mari eroi ai Americii.

Nominalizarea la Oscar nu este prima distincţie pentru această peliculă. Filmul a mai fost nominalizat la trei categorii ale Premiului Globul de Aur (fără a câștiga însă niciunul), la Premiul Critics’ Choice pentru cel mai bun film de acţiune, iar Academia Australiană de Artă Cinematografică de Televiziune i-a oferit cinci premii, inclusiv pentru „cel mai bun film”.

La aflarea veștii referitoare la nominalizarea la Oscar, Gibson a mulţumit întregii echipe de filmare într-o declaraţie în care a insistat asupra faptului că recunoașterea primită din partea Academiei de Film este „un testament pentru fiecare persoană care a lucrat la Hacksaw Ridge/ Fără armă în linia întâi (RO) și pentru fiecare soldat care a făcut sacrificii luptând pentru ţara lui, inclusiv Desmond Doss.”

Producătorul Bill Mechanic a dezvăluit presei că a avut nevoie de 15 ani pentru a reuși să-l convingă pe Gibson să realizeze un film cu acest gen de subiect. „Primele două ocazii au fost ratate”, însă, „a treia oară, a citit scenariul într-o noapte, iar dimineaţă s-a apucat de lucru”, declara Mechanic, citat de The Hollywood Reporter. O mare parte din scenele filmate au fost realizate în Australia, acolo de unde Gibson a fost nevoit să se mute atunci când avea 12 ani.

Fără armă în linia întâi

Frances Doss

35,00 lei