Puncte electorale care pot schimba lumea în 2017

272

Anul 2017 stă sub spectrul unor schimbări majore, configurate de o serie de decizii la urne care pot contribui în mod radical la modelarea geopolitică a lumii. Unora dintre ţările respective li se acordă prea puţină importanţă.

Revista Time identifică câteva momente electorale care vor marca acest an și care pot afecta actualul parcurs al politicii mondiale. Cât de curând, atenţia Europei se va îndrepta spre Turcia, acolo unde este proiectată desfășurarea unui referendum pentru modificări constituţionale vizând întărirea prerogativelor șefului statului. Printre altele, Erdogan va putea beneficia de puterea de a numi sau destitui miniștri și va putea interveni direct în domeniul judiciar și promulga decrete. Introducerea unui sistem prezidenţial ar fi o premieră în republica turcă.

Trebuie ţinut cont că aceste schimbări survin deja pe fondul stării de urgenţă în urma căreia peste 40.000 de persoane au fost reţinute după puciul eșuat din vara anului trecut. Erdogan și conducerea partidului de guvernământ susţin că măsurile represive au fost necesare pentru stabilitatea ţării.

Conform unui sondaj din luna noiembrie, 45,7% dintre turci susţin schimbările constituţionale și 41,6% se opun. Deocamdată, nu ar fi suficientă susţinerea pentru validarea schimbărilor pe care Erdogan le vizează. Aceasta s-ar putea să nu fie o mare problemă, susţine Time. Erdogan s-a dovedit a fi un politician abil, fiind capabil să obţină voturile din zona populaţiei religioase în momentul în care referendumul ar fi în desfășurare (cel mai probabil în luna aprilie, conform Reuters).

În cazul în care obţine câștig de cauză, Erdogan va împinge Turcia în mod oficial spre o zonă autoritară. Aceasta va face aproape imposibil pentru Uniunea Europeană să răspundă pozitiv solicitărilor turcilor de a călători fără viză. În aceste condiţii, se prăbușește și înţelegerea cu referire la menţinerea refugiaţilor sirieni pe cealaltă parte a Mării Egee. „Aceasta ar însemna o durere de cap în plus pentru Europa”, susţine Time.

Un alt spaţiu geografic spre care merită să fie îndreptată atenţia este Coreea de Sud. Se știe de mai mult timp că deputaţii sud-coreeni au depus o moţiune pentru destituirea din funcţie a preşedintei Park Geun-Hye, acuzată de încălcarea Constituţiei şi de o serie de alte delicte, de la eşecul de a proteja poporul până la corupţie şi abuz de putere. Mai nou, Park Geun-Hye este acuzată și de cenzură. Se deschide, astfel, posibilitatea organizării de alegeri anticipate. În cazul în care Curtea Constituţională respinge moţiunea, atunci alegerile vor avea loc la data programată, adică în decembrie. Nu este exclus ca însuși ex-secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să candideze la alegerile pentru șefia Coreei de Sud.

Indiferent însă de soarta actualului președinte, se ridică întrebări cu privire la viitorul alianţei cu SUA. De exemplu, există puţină probabilitate ca un guvern de centru stânga să abandoneze alianţa de securitate bilaterală cu SUA, însă s-ar putea opune presiunii economice și militare pe care administraţia Trump vrea să o impună asupra Phenianului. De asemenea, s-ar putea opune cererilor lui Trump ca Coreea de Sud să plătească mai mult pentru cei aproape 30.000 de soldaţi americani de acolo. Mizele sunt enorme, fiindcă Coreea de Nord se apropie de capacitatea de a avea un focos nuclear care poate activa oricând o rachetă capabilă să fie aruncată undeva peste apele Pacificului.

Și mai problematică poate fi situaţia în Iran, acolo unde este programată exercitarea unui vot pentru prezidenţiale în luna mai. Este încă timpuriu de anticipat cine va câștiga președinţia ţării. Totuși analiștii estimează că o victorie a președintelui Hassan Rouhani ar permite taberei  reformiste să continue agenda unei reforme economice treptate și deschiderii lente spre Vest. În schimb, o victorie a conservatorilor ar pune în pericol viitorul acord nuclear, pe care cei cu orientare radicală îl percep ca factor de subminare a securităţii și independenţei Iranului. Oricum, situaţia este încă destul de încordată, în condiţiile în care aproape de finalul anului trecut, Rouhani a declarat că votul de extindere a sancţiunilor americane asupra Teheranului (Iran Sanctions Act – ISA) reprezintă o violare clară a acordului internaţional privind problema nucleară iraniană. Este vorba de un vot al Congresului SUA, conform căruia s-a decis extinderea ISA cu 10 ani. În fapt, actul expira la 31 decembrie, în cazul în care nu ar fi fost reînnoit. Poate ca o replică la această situaţie, zilele trecute Iranul a efectuat primul test de rachete balistice sub preşedinţia lui Trump, într-o posibilă încălcare a unei rezoluţii a Naţiunilor Unite, au declarat luni oficialii din SUA. Mai mult, Rouhani l-a criticat recent pe Trump, spunând că „nu este momentul ridicării de ziduri între ţări”. Reacţia este naturală, în condiţiile în care și Iranul este vizat de ultimele măsuri ale președintelui american.

Și India se pregătește pentru alegeri locale în 2017. Niciunul dintre scrutinuri nu este mai important decât cel pentru Uttar Pradesh, cel mai populat stat al Indiei. Cu 200 de milioane de oameni (aproximativ populaţia Braziliei), regiunea respectivă reprezintă centrul de interes al oricărui politician indian. Este exact regiunea care a ajutat-o decisiv pe Narendra Modi să devină prim-ministru. Modi a avut un succes semnificativ în reformarea ţării, dar și în buna ei poziţionare pe plan extern, reușind, de pildă, nu demult, să semneze 10 acorduri cu Japonia care acoperă numeroase domenii, care pleacă de la infrastructură și investiţii, până la agricultură, comerţ, educaţie și securitate. Însă, pentru a continua procesul de reformă, va avea nevoie de o injecţie de capital politic pe care numai o victorie în Uttar Pradesh o poate furniza. Aceasta ar putea-o determina să accentueze mai mult tendinţele populiste. Având în vedere ce efecte a avut populismul la scară generală în 2016, ultimul lucru de care ar mai avea nevoie lumea este o Indie cu 1,27 miliarde de oameni alunecând în aceeași direcţie cu alte ţări care deja sunt pe „pârtie”.