„Contabilul de la Auschwitz”, condamnat la 4 ani de închisoare

565

Oskar Groening, cunoscut drept „contabilul de la Auschwitz”, avea 21 de ani când a primit responsabilitatea de a ţine contabilitatea banilor și a bunurilor confiscate din bagajele deţinuţilor de la Auschwitz. Întotdeauna a susţinut că a fost doar o rotiţă în mașina nazistă de ucis, însă și o rotiţă care ţine sistemul în mișcare are un preţ de plătit.

Acum are 94 de ani și își va petrece următorii patru ani în închisoare, cu șase luni mai mult decât ce au cerut procurorii, scrie DW. Pe durata procesului, Groening a fost brutal de sincer, mărturisind ce a văzut și a făcut între mai și iulie 1944, cât timp a stat la Auschwitz. A povestit curţii despre prima zi când a fost trimis pe rampă, unde evreii coborau din trenuri și unde un coleg din SS a luat un bebeluș care nu mai tăcea din plâns și l-a dat cu capul de mașină până a tăcut. „Am fost șocat. Nu am crezut că era bine ce face”, a spus el.

A mai povestit și despre prima dată când a participat, sau mai degrabă a observat o gazare. Evreii dezbrăcaţi erau împinși ca vitele într-o casă reamenajată corespunzător. Ofiţerii au închis ușile și au aruncat înăuntru canistre de gaz. „Ţipetele erau din ce în ce mai disperate, dar după puţin timp s-a așternut liniștea”, spune el.

Miza procesului a fost de a stabili dacă oameni ca Groening, care au servit drept rotiţe ale sistemului, dar nu au participat activ în ceea ce s-a întâmplat, sunt pasibili de pedepse pentru crimă. Răspunsul obișnuia să fie „nu”, dar după 2011, când gardianul John Demjanjuk a fost acuzat ca și accesoriu la crimă în masă, procurorii au fost încurajaţi să deschidă un caz și împotriva lui Groening. Procurorii l-au acuzat de complicitate în omorârea evreilor, „ajutând regimul nazist să beneficieze economic”. Groening a susţinut însă că este vinovat doar din punct de vedere moral și și-a cerut iertare pentru asta. Groening este probabil ultimul nazist care va ajunge în faţa unui tribunal, având în vedere că este printre puţinii care mai sunt în viaţă.

Condamnarea sa a fost primită cu urale de grupurile de activiști care lucrează pentru a aduce problema în ochii publicului. „Condamnarea lui Oscar Groening trimite un mesaj clar care spune că, deși nu a participat direct în atrocităţile de la Auschwitz, a servit clar ca ajutor la crimele naziștilor. Din poziţia sa, a asistat și a facilitat moartea a 300.000 de evrei, bărbaţi, femei și copii și este drept să fie responsabil pentru asta”, citează Washington Post.