Posibila legătură dintre schimbările climatice şi sănătate

559

Schimbările climatice reprezintă unul dintre cele mai dezbătute subiecte la nivel global. Efectele acestora asupra mediului sunt greu de contestat, iar acum experţii atrag atenţia asupra posibilelor consecinţe asupra sănătăţii oamenilor.

Numeroși oameni de ştiinţă susţin cu tărie existenţa efectelor încălzirii globale asupra mediului şi avertizează în mod constant asupra acestora. Mai mult decât atât, ei cred că dacă nu se vor adopta măsuri urgente pentru a stopa ritmul alarmant în care schimbările au loc, urmările vor fi dezastruoase. Se vorbeşte de asemenea despre efectele asupra sănătăţii oamenilor, însă chiar există vreo legătură între schimbările climatice şi sănătatea noastră? Pentru unii, răspunsul este simplu şi logic: da! Pentru alţii, însă, legătura nu este atât de clară şi exactă, notează nytimes.com.

Potrivit unui raport al Casei Albe, printre posibile consecinţe ale încălzirii globale asupra sănătăţii se află o înrăutăţire a stării persoanelor care suferă de astm, o creştere a ratei de decese provocate de boli cardiace şi o creştere a numărului şi a razei de acţiune a insectelor purtătoare de boli. Alţi experţi susţin însă că, într-adevăr, există o legătură între cele două elemente, dar aceasta nu este decât o singură piesă din marele puzzle de factori care influenţează starea de sănătate a oamenilor.

„Există multe dovezi care arată că aceste condiţii meteorologice extreme pot afecta populaţia, dar nu ştim dacă efectele acestea se înrăutăţesc”, potrivit Partrick L. Kinney, director la Columbia University Climate and Health Program. El susţine că nu există suficiente date potrivit cărora să se poate spune cu exactitate cum afectează schimbările climatice sănătatea. Există studii, documente, dovezi care arată acest lucru, dar potrivit unor oameni de ştiinţă, nu se poate spune dacă există o legătură directă între schimbările climatice şi starea de sănătate a oamenilor.

Totuşi, încălzirea globală este un factor demn de luat în considerare. Se pare că efectele acesteia sunt mai pronunţate în ţările mai puţin dezvoltate. WHO subliniază că repercusiunile schimbărilor climatice asupra sănătăţii nu vor avea loc în mod uniform în toată lumea. Cele mai afectate zone vor fi cele din ţările în curs de dezvoltare, zonele aride, cele aflate la altitudini foarte mari şi cele de coastă foarte populate. Potrivit aceleiaşi surse, schimbările climatice vor putea provoca decese şi boli din cauza calamităţilor naturale (valuri de căldură, inundaţii, secetă), boli transmisibile, subnutriţie şi diaree, printre altele.

Chiar dacă urmările încălzirii globale nu se pot observa încă peste tot, iar specialiştii nu au ajuns încă la un numitor comun în ceea ce priveşte acest subiect, dr. Kinney accentuează că pericolele există, iar „dacă aşteptăm ca dovezile să fie de neclintit, s-ar putea să fie prea târziu” pentru a mai face ceva în această direcţie.