Dalai Lama se retrage din rolul de lider politic

20

Dalai Lama a anunţat, joi, că intenţionează să se retragă din poziţia de lider politic al Tibetului. Gestul este apreciat ca un pas spre modernizarea guvernului tibetan aflat în exil, însă autorităţile de la Beijing consideră că este doar o înşelătorie.

Dalai Lama rămâne însă liderul spiritual al Tibetului. Decizia de retragere din poziţia de lider politic urmează să fie ratificată de liderii tibetani aflaţi în exil, în oraşul Dharamsala (India), informează life.nationalpost.com.

„Încă din anul 1960, eu am accentuat în mod repetat că tibetanii au nevoie de un lider, ales în mod liber de poporul tibetan, căruia să îi încredinţez puterea. Acum, am ajuns în mod sigur la momentul în care să facem acest lucru," a declarat Dalai Lama.

Autorităţile de la Beijing au declarat că gestul liderului tibetan este un „truc". „Dalai Lama foloseşte religia ca pe o formă de deghizare, iar el este un exilat politic ce a desfăşurat activităţi separatiste pentru o lungă perioadă de timp. Ani de zile şi-a exprimat intenţia de a se retrage. Noi credem că acestea sunt trucuri menite să înşele comunitatea internaţională", a declarat Jiang Yu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe.

Tibetanii nu sunt pregătiţi să accepte separarea dintre religie şi politică, susţine prof. Trine Brox, de la Universitatea din Copenhaga, notează guardian.co.uk.

(Foto: ucdavis.edu)