Demisie în bloc: 2.000 de medici slovaci renunţă la serviciu

498

Ministerul Sănătăţii din Slovacia a anunţat luni că aproape 2.000 de medici au anunţat că își vor înceta activitatea pe 1 decembrie, ca urmare a menţinerii salariilor mici și a condiţiilor dificile de muncă.

Potrivit Mediafax, Guvernul slovac urma să se reunească luni seară pentru a analiza posibilitatea de a decreta starea de ugenţă pentru a-i obliga pe medici să își continue lucrul.

„Sistemul de sănătate slovac se prăbuşeşte chiar şi fără demisia în masă a medicilor," a declarat vicepreşedintele Asociaţiei sindicatelor medicale (LOZ), Peter Visolajsky. „Spitalele au prea puţine efective şi nu sunt destui doctori tineri pentru că această muncă nu este atractivă pentru tineri. O treime din studenţii la medicină nu vor să rămână în Slovacia după obţinerea diplomei," a mai adăugat el.

Membră a zonei euro din 2009, Slovacia a luat măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul public sub 3 la sută din PIB în 2013, faţă de 4,9 la sută în anul curent, pentru a îndeplini obiectivul zonei euro.