Egipt: Femeile musulmane protestatare, condamnate la închisoare

42

Ieri, 27 noiembrie, autorităţile egiptene au hotărât pedepse cu închisoarea pentru un grup de femei, susţinătoare ale preşedintelui demis, care au participat la proteste, iar alte 24 de persoane au fost arestate pentru acelaşi motiv.

Printre femeile protestatare arestate la data de 31 octombrie, în timpul unei demonstraţii în Alexandria, prin care cereau renumirea lui Morsi, se află şi adolescente de 15 şi 16 ani şi tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani. Cele mai tinere, de 15 şi 16, au fost condamnate la pedepse cu închisoarea până la împlinirea vârstei de 18 ani, iar celelalte, la pedepse cu închisoarea de 11 ani, toate acuzate de participarea la manifestaţie, sabotaj şi folosirea forţei. Membri ai Frăţiei Musulmane au fost condamnaţi, de asemenea, la 15 ani de închisoare pentru incitarea la violenţă, notează washingtonpost.com.

Sute de activişti au protestat miercuri pe străzile capitalei egiptene împotriva guvernului. Forţele de securitate sunt acuzate că, în timpul protestelor, au lovit şi le-au târât pe nişte femei activiste, scene care evocă violenţele din era lui Hosni Mubarak. În mijlocul acestei crize se află legea emisă săptămâna aceasta, care interzice orice protest sau adunare publică a mai mult de 10 persoane, fără a avea în prealabil autorizaţie din partea poliţiei. Potrivit legii, cei care încalcă această lege vor fi amendaţi sau condamnaţi la închisoare. În faţa criticilor aduse acestei legi, guvernul a răspuns că a fost nevoit să adopte aceste măsuri, pentru ca libertatea să nu se transforme în anarhie sau haos. Potrivit lui, unele persoane îşi doresc acest lucru, pentru a murdări imaginea statului şi a-i distruge prestigiul.