Esenţiale azi, 26 iunie

82

Chișinău: Andrei Năstase nu poate prelua funcţia de primar

Într-o ședinţă ce s-a desfășurat cu ușile închise și a durat câteva ore, Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a dispus luni seară menţinerea deciziei Judecătoriei Chişinău şi a Curţii de Apel prin care scrutinul desfășurat pe 3 iunie pentru Primăria Chișinău a fost anulat, astfel încât Andrei Năstase nu poate deveni primar.

Instanţa nu a aprobat cererea lui Năstase de recuzare a completului de judecători, iar în urma deciziei instanţei, până în 2019, când vor avea loc noi alegeri, Chișinăul va fi condus de un primar interimar. Actualmente Primăria este condusă de viceprimarul Ruslan Codreanu.

Solicitarea de a se declara nule alegerile locale anticipate desfăşurate pe data de 3 iunie a fost lansată de Partidul Socialist, motivându-se faptul că Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (centru-dreapta), a organizat acţiuni electorale în ziua celui de-al doilea tur de scrutin.

Andrei Năstase a câştigat turul doi al alegerilor din Chişinău la o diferenţă de 12.644 de voturi faţă de Ion Ceban, contracandidatul său.

Olanda închide penitenciare din lipsă de infractori

Olanda plănuiește să închidă patru penitenciare pentru că nu are suficienţi infractori. Drept urmare se vor evita pierderi de milioane de euro cheltuiţi pe întreţinerea unor celule goale. Din totalul de 13.500 de locuri de detenţie, doar două treimi sunt ocupate.

Aspectul depopulării penitenciarelor nu este nou, iar soluţia găsită de Haga în trecut a fost încheierea unor înţelegeri cu Belgia şi Norvegia, care şi-au trimis deţinuţii să-şi ispăşească pedepsele în închisorile olandeze.

Nouă ţări UE vor o forţă europeană de intervenţie militară

Miniștrii apărării din nouă state membre ale Uniunii Europene vor semna luni la Luxemburg o scrisoare de intenţie care prevede înfiinţarea unei forţe europene de intervenţie militară, cu rol de mobilizare rapidă pentru gestionarea crizelor în întreaga lume. Iniţiativa aparţine preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, iar statele membre semnatare sunt Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania şi Portugalia.

Această iniţiativă a determinat preocupări în cadrul Alianţei Nord-Atlantice vizavi de distanţarea europenilor de Statele Unite. „Apărarea europeană necesită o cultură strategică unitară. Termenele şi deciziile din UE sunt mult mai îndelungate comparativ cu urgenţa care poate apărea într-o situaţie critică într-un stat pe care europenii l-ar considera o miză pentru securitatea proprie”, a declarat Florence Parly, ministrul francez al apărării.

Mumbai interzice utilizarea pungilor și a sticlelor din plastic

Mumbai a devenit cel mai mare oraș indian care interzice folosirea produselor de unică folosinţă din material plastic, iar cei care încalcă regula ar putea primi amenzi de până la 25.000 de rupii (276 de lire sterline) și trei luni de închisoare.

Amenzile variază între 5.000 de rupii, pentru cei care sunt la prima abatere, și 25.000 de rupii și trei luni de închisoare, pentru cei care în mod repetat sunt prinși folosind materiale plastice de unică folosinţă.

Conform datelor oficiale, prezentate de cercetători în cadrul Zilei Mondiale a Mediului, care anul acesta s-a axat pe „epidemia” deșeurilor din plastic, începând din 1950 aproximativ 6,3 miliarde de tone de plastic au fost aruncate în mediul înconjurător la nivel global. Oamenii de știinţă estimează că acestei cantităţi i-ar trebui pentru descompunere cel puţin 450 de ani.

Bucureștiul, cel mai expus din Europa la un seism puternic

Conform celui mai recent studiu al Băncii Mondiale, ţara noastră are capitala cea mai expusă la un cutremur puternic, asemănător cu cel din 1977, însă cu un număr de morţi de trei ori mai mare, respectiv 5.000. Din acest număr, doar 4.000 de morţi ar fi doar în capitală.

„Suntem expuşi pentru că prevenirea lasă de dorit”, a declarat medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Principala problemă a capitalei o constituie clădirile vechi, nedemolate sau neconsolidate de peste 20 de ani. Arafat a explicat că, în privinţa celor 368 de clădiri din Capitală încadrate ca fiind nesigure, singura soluţie este refacerea sau chiar demolarea şi, ulterior, reconstruirea.

O altă problemă majoră o reprezintă lipsa campaniilor de expertizare a locuinţelor începând cu 1990 încoace. „Costă mult să expertizezi o locuinţă. Iar dacă locuieşti într-un bloc de apartamente nu poţi expertiza doar locuinţa proprie, ci trebuie expertizat tot blocul. Cea mai ieftină expertiză costă aproximativ 4.000 de euro”, a precizat arhitecta Livia Ivanovici.

România cheltuie mai mult decât își permite

Vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, le-a atras atenţia statelor membre, vineri la Luxemburg, în cadrul ultimei şedinţe ECOFIN sub preşedinţia bulgară, că vremurile bune ar trebui folosite pentru consolidarea rezistenţei economiilor fiecărui stat şi că acestea ar trebui să constituie tampoane fiscale pentru a se pregăti pentru următoarea recesiune.

„Comisia Europeană este pregătită să sprijine statele membre în eforturile lor de reformă, inclusiv prin acordarea de asistenţă tehnică pentru elaborarea şi punerea în aplicare a reformelor prin intermediul Programului nostru de susţinere a reformei structurale”, a declarat Dombrovskis.

Întrucât, în cazul României şi Ungariei, există un caz de proceduri de deviere semnificative, Consiliul Uniunii Europene i-a cerut României, pentru a treia oară în ultimele 12 luni, să corecteze abaterile bugetare semnificative, date de creşterea cheltuielilor publice. Până în luna octombrie, România trebuie să ia măsuri pentru reducerea deficitului până la mai puţin de 3% din PIB, a fost somaţia adresată vineri ţării noastre.

Datele oficiale arată că România cheltuie mult mai mult decât îşi permite. Conform ultimei execuţii bugetare, publicată de Ministerul Finanţelor luna trecută, ţara noastră are un deficit bugetar de 6,05 miliarde de lei în perioada ianuarie – aprilie, comparativ cu un excedent de 1,36 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut.

Criza migraţiei afectează „visul european”

Dacă statele membre nu găsesc împreună strategii de a opri, a reglementa fluxurile de imigranţi şi solicitanţi de azil, însuşi proiectul european poate primi o lovitură fatală. Populaţia Africii se va dubla până în anul 2050, depăşind 2,5 miliarde de locuitori. Fără intervenţii rapide, actualele sute de mii de migranţi vor deveni milioane, cu consecinţe devastatoare pentru Europa, a subliniat Tajani.

„Visul european riscă să dispară din cauza crizei imigraţiei. Nu putem şi nu trebuie să acceptăm ca aşa ceva să se întâmple. Este nevoie de curaj, hotărâre şi ambiţie pentru a găsi împreună noi soluţii. (…) Parlamentul European îşi face datoria, propunând o strategie articulată şi credibilă. Fac un apel către şefii de stat şi de guvern să lase la o parte logica egoismului naţional şi să acţioneze împreună pentru a evita sfârşitul Uniunii”, a declarat Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European.

Președintele Parlamentului a mai precizat că strategia ar trebui să se bazeze pe două aspecte: pe de-o parte, oprirea rapidă a plecărilor din ţările de tranzit şi de pe coastele africane, permiţând totuși doar sosirea celor care au într-adevăr drept de azil, iar, pe de altă parte, distribuirea solicitanţilor de azil în ţările europene pe baza unui mecanism automat şi obligatoriu.

Statele Unite au suspendat ajutorul pentru Autoritatea Palestiniană

Pe fondul discuţiilor de pace din Orientul Mijlociu, Statele Unite au anunţat luni stoparea finanţării către Autoritatea Palestiniană, în conformitate cu Legea Taylor Force, și le cere oficialilor palestinieni să pună capăt practicilor de a finanţa grupurile teroriste și să ia măsuri pentru a opri comportamentul acestor grupuri.

Și anumite programe palestiniene au fost suspendate întrucât Cisiordania și biroul din Gaza al USAID nu au primit un buget pentru anul următor, transferul de fonduri pentru aceste programe fiind oprit de SUA la sfârșitul lunii mai.

„Comunitatea internaţională devine nemulţumită de conducerea palestiniană întrucât nu remarcă acţiuni cu rol constructiv în realizarii păcii”, a declarat Jared Kushner, consilier al Casei Albe.

Ciocniri violente în Nigeria

Peste 86 de persoane au fost ucise, 6 au fost rănite și 50 de case au fost incendiate sâmbătă și duminică în orașul Jos din regiunea Plateau din centrul Nigeriei, în urma unor ciocniri violente care au avut loc între ciobanii nomazi fulani, care sunt predominant musulmani, și fermieri, în mare parte creștini.

Pentru prevenirea unor acte de violenţă ce ar fi putut apărea din motive de răzbunare și ca măsură de protecţie a locuitorilor, Simon Lalong, guvernatorul regiunii Plateau, a anunţat că între orele 18:00 și 06:00, cetăţenii nu vor avea voie să părăsească locuinţele.

Centrul Nigeriei se confruntă cu tensiuni tot mai mari deoarece păstorii, care simt și efectele schimbărilor climatice, sunt forţaţi să ajungă în sud în comunităţile agricole mai populate în căutarea pășunatului în condiţii de siguranţă.

Într-un alt incident asemănător care a avut loc în luna ianuarie, tot între ciobani și fermieri, cel puţin 72 de persoane au fost ucise în statul Benue. Alte 19, între care și doi preoţi, au murit după ce un atacator înarmat a deschis focul la o biserică.

Potrivit președintelui nigerian, o parte dintre acești ciobani au fost antrenaţi de serviciile de securitate libiene sub conducerea fostului lider libian Moammar Gaddafi, iar unii dintre ei luptă pentru gruparea Boko Haram.

India, cea mai periculoasă ţară pentru femei

India este cotată ca fiind cea mai periculoasă naţiune pentru femei din cauza unor probleme grave cu care se confruntă, printre care violenţa sexuală, violenţa și abuzul fizic, traficul de fiinţe umane pentru muncă domestică, căsătoriile forţate, tradiţiile culturale care afectează femeile, atacurile acide, mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile copiilor și sclavia sexuală, conform unui raport realizat de 550 de experţi din cadrul fundaţiei Thomson Foundation, care se ocupă de problemele cu care se confruntă femeile. India ocupă primul loc în top 10, urmată de Afganistan, Siria, Somalia, Arabia Saudită, Pakistan, Republica Democratică Congo, Yemen, Nigeria și Statele Unite.

Deși guvernul a adoptat numeroase reforme pentru a crește sancţiunile pentru violenţa sexuală, inclusiv extinderea pedepsei cu închisoarea și introducerea pedepsei cu moartea, zilnic peste 100 de atacuri sexuale sunt raportate poliţiei, potrivit Biroului Naţional de Combatere a Criminalităţii.

„Liderii mondiali au promis acum trei ani să elimine toate formele de violenţă și discriminare împotriva femeilor și fetelor până în 2030, permiţându-le să trăiască liber și în condiţii de siguranţă pentru a participa în mod egal la viaţa politică, economică și publică. Însă în ciuda acestui angajament, se estimează că, la nivel global, una din trei femei se confruntă cu violenţă fizică sau sexuală în timpul vieţii”, au declarat reprezentanţi ai fundaţiei.

În plus, aproape 750 de milioane de femei și fete s-au căsătorit înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, ceea ce a cauzat limitarea educaţiei în școală.