Transsexualitatea nu mai este considerată o tulburare mintală

368

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că tulburarea de identitate de sex sau „incongruenţa de sex”, termenul adoptat de organizaţie pentru desemnarea persoanelor a căror identitate de sex este diferită de sexul care le-a fost atribuit la naștere, a fost mutată, în cadrul Clasamentului Internaţional al Maladiilor (CIM), din capitolul tulburărilor psihice într-un nou capitol privind sănătatea sexuală.

Clasificarea statistică internaţionalăa bolilor și a problemelor de sănătate înrudite (mai cunoscută prin abrevierea ICD) este cel mai cunoscut sistem mondial de clasificare a diagnosticelor din medicină. Documentul numit CIP-11 va fi prezentat la Geneva, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii (WHA), în 2019, și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

„Transsexualitatea a fost mutată din categoria tulburărilor de sănătate mintală, deoarece am avut o mai bună înţelegere a faptului că aceasta nu era de fapt o afecţiune a sănătăţii mintale. Fără această intervenţie, termenul ar fi avut rol stigmatizant”, a declarat dr. Lale Say, coordonator al Departamentului de Sănătate Reproductivă şi Cercetare la OMS. Say a mai spus că OMS nu se așteaptă ca schimbarea să afecteze nevoia persoanelor transsexuale de îngrijire medicală, dar a adăugat că, prin reducerea stigmatizării sociale, mai mulţi oameni ar putea fi încurajaţi să caute tratament.

Această modificare are în vedere orice aspect ce presupune consiliere medicală, cât și intervenţii medicale, de la administrarea hormonilor, cum ar fi estrogenul și testosteronul, la intervenţii chirurgicale, cum ar fi extirparea sânilor (mastectomie), mărirea sânilor ori reconstruirea organelor genitale.

„Speram ca această schimbare să reformuleze modalitatea în care sunt tratate persoanele transsexuale, dar și felul în care li se acordă asistenţă medicală”, a declarat Lou Weaver, coordonatorul programelor dedicate transsexualilor din cadrul organizaţiei Equality Texas.

Grupurile LGBT au salutat această schimbare, întrucât, istoric vorbind, „încadrarea anterioară a OMS a cauzat stigmatizarea, discriminarea, hărţuirea și abuzul”, se arată într-o declaraţie a organizaţiei Transgender Europe. „Acesta este rezultatul eforturilor extraordinare ale activiștilor de sex din întreaga lume care au insistat asupra respectării naturii noastre umane, iar OMS a înţeles că identitatea dee sex nu este o boală psihică”, a declarat Julia Ehrt, director executiv al Transgender Europa.

Aceasta nu este prima dată când CIM a schimbat o clasificare legată de sexualitate. În 1990, OMS a declarat că „orientarea sexuală, de sine stătătoare, nu trebuie considerată o tulburare”, iar în noua clasificare a incongruenţei de sex, OMS a declarat că „varietatea și preferinţele comportamentului sexual nu sunt singurele baze” pentru diagnosticarea sănătăţii mintale a cuiva.

Ghidul bolilor psihice este Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale (DSM). De exemplu, într-o vizită la un cabinet de psihologie, medicul evaluează simptomele. După o anamneză amănunţită, pe baza DSM medicul va hotărî dacă simptomele îndeplinesc criteriile pentru vreuna dintre afecţiunile pe care le conţine. Pentru diagnosticul de tulburare depresivă majoră, de exemplu, sunt necesare cel puţin cinci dintre cele nouă simptome posibile enumerate în DSM, iar aceste simptome trebuie să persiste cel puţin două săptămâni.

Franţa a fost prima ţară din lume care, în februarie 2010, a scos transsexualitatea de pe lista afecţiunilor psihiatrice.

Potrivit unei noi analize realizate de o comisie de experţi de la Institutul The Williams, în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universităţi din California, populaţia transsexuală declarată, adultă, din Statele Unite, este de aproape 1,4 milioane de persoane, însă cercetătorii spun că această cifră este mai mult decât dublă comparativ cu estimările analiștilor demografici.

Amnesy International estimează că în Uniunea Europeană existau până la 1,5 milioane de persoane transsexuale.