Iran va acţiona prima dacă îi sunt ameninţate interesele naţionale

103

Şeful adjunct al forţelor armate iraniene a declarat ieri că guvernul de la Teheran va lua măsuri preventive împotriva duşmanilor săi, dacă va considera că interesul naţional este pus în pericol, relatează Reuters.

„În cazul în care considerăm că duşmanii noştri vor să pună în pericol interesul naţional al Iranului şi decid să facă acest lucru, vom acţiona fără să aşteptăm mişcarea lor", a declarat adjunctul forţelor armate iraniene pentru agenţia Fars.

Această veste vine în aceeaşi zi în care reprezentanţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi-au încheiat cu un gust amar vizita în Iran, declarând că negocierile privind programul nuclear au eşuat, conform AFP.

Misiunea AIEA de două zile în Iran era de a cerceta capacitatea militară a instalaţiilor nucleare, pentru a vedea dacă într-adevăr intenţiile guvernului pentru programul nuclear sunt strict civile, aşa cum afirmă.Însă Teheranul a refuzat să acorde agenţilor acces la un presupus sit nuclear de la Parchin, situat într-o bază militară.

Directorul general al AIEA, japonezul Yukiya Amano şi-a exprimat personal dezamăgirea: „Este dezamăgitor faptul că Iranul nu a acceptat solicitarea noastră de a vizita Parchin", citează AFP.

AIEA a cerut să aibă acces la baza de la Parchin şi în timpul vizitei trecute, din luna ianuarie, dar cererea a fost respinsă.