Israel și Iran – păreri radical opuse faţă de 9/11

69

Israelul și Iranul își menţin aceleași poziţii și perspective faţă de interpretarea evenimentelor de la 9/11. În timp ce Israelul face apel la o poziţie unită împotriva islamismului radical, Iranul vede o orchestrare oficială americană în drama atacurilor de la 11 septembrie.

Premierul israelian consideră că grupările militante islamice reprezintă o ameninţare globală în faţa căreia lumea trebuie să rămână unită. Rememorând atacurile din SUA, dar și cele din Madrid, Londra, Bali sau Mumbai, Benjamin Netanyahu a spus în cadrul unui discurs susţinut duminică, 11 septembrie:

„Lupta împotriva terorismului radical islamic, care reprezintă o descriere a ultimului deceniu, este la apogeu, dar nu este încheiată. Trebuie să ne unim, toate ţările care aspiră la viaţă, toate democraţiile care pun preţ pe viaţă, și să acţionăm împreună împotriva acestei boli dăunătoare." Premierul israelian dar și președintele israelian au transmis condoleanţe SUA, reafirmându-și susţinerea pentru poporul american.

La polul opus, președintele iranian a reiterat poziţia pe care a exprimat-o de-a lungul timpului, conform căreia SUA au folosit atacurile de la 9/11 ca pe un „joc și un pretext" pentru declanșarea a două războaie. „11 septembrie a fost de fapt un joc gândit să influenţeze emoţiile comunităţii umane pentru a găsi un pretext de a ataca regiunile islamice și de a invada Irakul și Afganistanul", a scris președintele pe site-ul său.

Pentru președintele iranian atacurile de la 9/11 sunt „o mare minciună". În 2010, în discursul său de la ONU Mahmoud Ahmadinejad a iritat comunitatea internaţională afirmând că „unele persoane din guvernul american au orchestrat atacurile pentru a opri declinul economiei americane."