Kim Jong-il, „liderul iubit” al nord-coreenilor, a murit

105

Kim Jong-il, în vârstă de 69 de ani, a murit la 17 decembrie, în urma unui atac de cord, în timpul unei călătorii cu trenul. Deşi sănătatea liderului nord-coreean a fost mereu ,,secret de stat", presa din regiune a relatat că el suferise un atac cerebral în 2008 şi ar fi avut de asemenea probleme renale, diabet şi hipertensiune.

Funeraliile sale au fost fixate la 28 decembrie la Phenian. Autorităţile statului au decretat doliu din 17 până în 29 decembrie.

Din spatele mitului

Propaganda îl prezintă pe Kim Jong-il ca fiind născut la 16 februarie 1942. O stea şi un dublu curcubeu ar fi apărut în acea zi pe cer, iar muntele unde s-ar fi născut el, Paekdu, cel mai înalt din ţară, este sfânt. Se spune că acolo s-a născut Coreea.

În schimb, cei mai mulţi istorici cred că liderul nord-corean s-a născut în Rusia, într-o tabără de antrenament a partizanilor comunişti, de unde tatăl său, Kim Il-sung, a condus războiul de rezistenţă împotriva japonezilor până în 1945.

Absolvent al Facultăţii de Economie Politică, Kim urcă repede treptele nomenclaturii Partidului Muncitorilor din Coreea (PMC). Principala sa atribuţie era propaganda. Desemnat succesor al tatălui său, el preia oficial frâiele puterii la trei ani după moartea lui Kim Il-sung în 1994.

Duşmanul umanităţii

Aşa cum a făcut şi tatăl său înaintea lui, Kim Jong-il a promovat un cult exacerbat al personalităţii, o armată docilă şi lagăre de muncă pentru a-şi păstra puterea.

A fost acuzat că a organizat atentatul care a ucis 17 sud-coreeni la Rangoon, în Myanmar, în 1983, precum şi de distrugerea în zbor a unui avion al Korean Airlines (KAL) în 1987 (115 morţi), cu câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Seul.

În ciuda sărăciei de care suferă populaţia, Kim, alintat în presa locală drept ,,liderul iubit", a continuat programul de fabricare a armelor nucleare. Programul a fost în atenţia comunităţii internaţionale în octombrie 2006 şi mai 2009, când Phenianul a efectuat teste.

Kim Jong-il a intrat în conflict cu mulţi lideri mondiali în ultimii ani din cauza regimului său de guvernare şi a programului nuclear al Coreei de Nord. Sub conducerea sa, Coreea de Nord a fost în mare parte izolată, respingând orice influenţă externă. În acelaşi timp, statul a căutat ajutor internaţional după ce perioade îndelungate de foamete au contribuit la moartea a zeci de mii de oameni.

Vecinii în alertă

În urma anunţului morţii lui Kim Jong-il, Coreea de Sud a intrat în stare de alertă, cele două ţări rămânând din punct de vedere tehnic în stare de conflict armat după armistiţiul precar semnat la sfârşitul războiului din Coreea.

Surse oficiale au declarat că Seulul şi-a plasat armata în stare de alertă şi a consolidat supravegherea frontierei sale cu Coreea de Nord. Totodată, Coreea de Sud i-a cerut aliatului său american, care menţine 28.500 de militari pe teritoriul său, să sporească supravegherea prin satelit şi cu avioanele, a precizat un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei sud-coreene.

Guvernul japonez a convocat azi o reuniune de urgenţă pe teme de securitate, după anunţul privind moartea liderului nord-coreean. Premierul a ordonat consolidarea operaţiunilor de strângere de informaţii privind Coreea de Nord, cooperarea strânsă cu Statele Unite, China şi Coreea de Sud şi pregătirea pentru orice evoluţie neaşteptată. Japonia, care a ocupat peninsula coreeană în prima jumătate a secolului XX, nu are relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o consideră o ameninţare.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a anunţat că Statele Unite supraveghează „de aproape" informaţiile cu privire la moartea preşedintelui nord-coreean Kim Jong-Il.

Un „mare succesor" a preluat comanda

Coreea de Nord l-a numit oficial pe Kim Jong-Un, cel mai tânăr dintre fiii lui Kim Jong-il, drept „mare succesor" al tatălui său.

„În avangarda revoluţiei coreene se află în prezent Kim Jong-Un, mare succesor al cauzei revoluţionare a Juche şi lider remarcabil al partidului nostru, al armatei noastre şi al poporului nostru", a afirmat agenţia oficială de presă nord-coreeană.

Termenul „Juche" desemnează ideologia dezvoltată de fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-Sung, un amestec între comunism şi autodeterminare.

Nimeni nu ştie exact câţi ani are succesorul, Kim Jong-Un, probabil în jur de 30, şi nici ce a făcut înainte să intre în peisajul politic autohton, acum un an de zile, când a fost promovat la rang de general. Oficial a studiat în Elveţia şi este vorbitor de engleză, germană şi franceză.

Deşi a fost numit succcesor, încă nu este clar dacă va avea putere decizională imediată. Cel mai probabil, unchiul său, Jang Song Thaek, o să conducă din umbră până când Kim va fi pregătit. Tatăl său începuse această pregătire cu el de acum trei ani, când a suferit atacul cerebral. El însăşi a fost pregătit de tatăl său timp de 14 ani, înainte să ia puterea.

Surse: Reuters, BBC, CNN