Malaysia musulmană stabilește relaţii diplomatice cu Vaticanul

104

Vaticanul și Malaysia au căzut de acord asupra stabilirea unor relaţii diplomatice. Evenimentul care a dus la luarea deciziei a fost întâlnirea de ieri, 18 iulie, dintre papa Benedict al XVI-lea și premierul malaysian Najib Razak, la aproape un deceniu de la prima tentativă în acest sens.

„În discuţii cordiale au fost abordate dezvoltările pozitive în relaţiile bilaterale și s-a ajuns la un acord cu privire la stabilirea relaţiilor diplomatice între Malaysia și Sfântul Scaun", a spus Vaticanul într-o declaraţie. „Lumea este la răscruce, forţele iraţionalului și ale discordiei ameninţă stabilitatea și prosperitatea pe care ni le-am dorit de mult și pe care le-am obţinut cu greu", a spus premierul Najib Razak.

Șeful cabinetului malaysian este cunoscut pentru apelul său la marginalizarea tuturor extremiștilor. La finalul lunii septembrie 2010 premierul Razak a cerut la o întâlnire ONU constituirea unei „mișcări globale a moderaţilor" tuturor credinţelor, pentru a-i marginaliza pe extremiștii din toate religiile. Najib Razak a spus că acţiunile extremiștilor musulmani din Al Qaida nu au nimic în comun cu islamismul, după cum arderea Coranului de către extremiști creștini nu are nimic în comun cu creștinismul. „Problema reală nu e între musulmani și non-musulmani, ci între moderaţii și extremiștii din toate religiile, fie islamism, creștinism sau iudaism."

În Malaysia creștinii reprezintă aproximativ 9% din populaţia de 28 de milioane de locuitori, dintre care 850.000 sunt catolici. Tensiunile între comunităţile creștină și musulmană au fost în timp foarte tensionate, materializate în incendieri de biserici sau profanări de moschei. Creștinilor li s-a interzis, la un moment dat, să folosească termenul „Allah” pentru Dumnezeu în vorbirea curentă malay, aceștia fiind acuzaţi că fac prozelitism printre musulmani ascunzându-și identitatea creștină. La rândul lor și aceștia au profanat anumite moschei sau centre de închinare punând capete de porc la intrarea lor. Vizita premierului actual s-a dorit a fi o dovadă a faptului că, în ciuda unor plângeri și tensiuni, creștinii nu sunt persecutaţi de majoritatea musulmană. Analiștii văd în vizita premierului și o încercare de apropiere de minoritatea creștină care, alături de cea chineză și indiană pot înclina balanţa la următoarele alegeri din ţară.

Gestul de apropiere vine la mulţi ani după primele discuţii între Biserica Catolică și guvernul majoritar musulman al Malaysiei. Evenimentul este practic al doilea, după nouă ani de la prima vizită din 2002, când fostul premier Mahathir Mohamad s-a întâlnit cu papa Ioan Paul al II-lea pentru a discuta stabilirea unor relaţii diplomatice între cele două state. Vecinii Malaysiei, Indonezia și Pakistan, cu majorităţi musulmane, au relaţii diplomatice cu Vaticanul de decenii. Malaysia este între ultimele ţări din lume care nu au avut relaţii diplomatice cu Vaticanul, la ora actuală numărul acestora fiind sub 20 din cele 193 recunoscute de ONU.