„Nu există dovezi” cu privire la masacrarea tribului Yanomami

170

Autorităţile din Venezuela care se ocupă de investigarea unui presupus atac soldat cu moartea câtorva zeci de indigeni Yanomami spun că nu au găsit nicio dovadă cu privire la atac.

Miercurea trecută, organizaţia pentru drepturile indigenilor Survival International a anunţat că zeci de membri ai tribului Yanomami, din Amazon, au murit după ce o casă comunală fost bombardată din aer de un grup de mineri ilegali din Brazilia. Masacrul ar fi avut loc în statul Amazonas, din Venezuela, potrivit activiștilor care au cerut guvernului să pornească o investigaţie.

Nicia Maldonado, ministrul Populaţiilor Indigene a declarat pentru BBC că echipa care a vizitat zona cu un elicopter nu a putut localiza cadavrele despre care au relatat martorii evenimentului. „Nu am găsit nicio dovadă a unui deces", a spus Maldonado reporterilor de la televiziunea de stat.

Generalul Jose Eliecer Pinto, de la Garda Naţională a declarat pentru ziarul Ultimas Noticias că a vizitat comunităţile indigene împreună cu alţi oficiali și că „totul e în regulă acolo".

Activiștii pentru drepturile indigenilor spun însă că este posibil ca autorităţile venezuelane să nu fi găsit comunitatea anume care a fost atacată, întrucât aceasta se găsește într-o zonă a junglei greu accesibilă.