Ţări europene îngheaţă planurile de dezvoltare nucleară

15

În cursul zilei de azi, 23 martie, Guvernul italian va anunţa o îngheţare pe un an de zile a tuturor planurilor de dezvoltare nucleară. Anunţul a fost făcut de Ministrul italian al Industriei, Paolo Romani, și vine ca urmare a crizei din Japonia, informează Reuters.

Deja de săptămâna trecută, Guvernul italian informase că reconsideră planurile de identificare a amplasamentelor și construcţiei unor centrale nucleare. Italia este o zonă cu puternică activitate seismică și este singurul stat din G8 care nu produce energie nucleară. Planurile de construcţie vizau centrale care să genereze un sfert din consumul de electricitate al Italiei.

Nu este prima oară când italienii amână construcţia de centrale nucleare. În urma accidentului de la Cernobîl, din 1986, un referendum din 1987 a respins planurile autorităţilor de a construi facilităţi nucleare. Și anul acesta, decizia autorităţilor ar fi trebuit să fie supusă referendumului la jumătatea lunii iunie.

Criza nucleară din Japonia a determinat reevaluări ale politicii de dezvoltare a centralelor nucleare din mai multe ţări europene. Germania a declarat și ea o îngheţare pe timp de 3 luni pentru verificarea tuturor centralelor sale nucleare. Elveţia și-a suspendat activităţile de construcţie și relocare a centralelor. Grecia a cerut Turciei să blocheze planurile de construcţie a unei centrale în golful Akkuyu din zona Mediteranei. Cel mai recent eveniment este o demonstraţie antinucleară din Paris, unde peste 10.000 de oameni au protestat împotriva politicii Franţei, a doua ţară din lume, după SUA, în privinţa capacităţii de producere a energiei nucleare.