O nouă intifada în Africa de Nord

35

Din Maroc în Egipt, Africa de Nord a fost zguduită de o serie întreagă de violenţe, între care cele mai recente au dus la răsturnarea de la putere a președintelui și guvernului din Tunisia.

În general zona din Africa de Nord a fost considerată o regiune pașnică, cu populaţie stabilă, moderată și pro-occidentală. În ultima perioadă în ţările nord-africane lucrurile s-au schimbat radical.

Avem de-a face cu o nouă intifada, afirmă într-un comentariu publicat pe CNN, profesorul John P. Entelis, editor al publicaţiei The Journal of North African Studies. Doar că rezistenţa și protestul populaţiei și tensiunile iscate nu au la bază temele clasice pentru ţările islamiste: problema palestiniană, sprijinul SUA pentru Israel sau terorismul Al Qaida. Dimpotrivă, se evidenţiază nemulţumiri sociale, izbucnite local, în ţări ai căror locuitori își exprimă nemulţumirea la adresa guvernelor corupte.

În Maroc au avut loc confruntări violente ale forţelor armante cu naţionaliștii Sahrawi din vestul Saharei, regiune ocupată și anexată de Maroc din 1975. În Algeria mai multe orașe au trecut prin valuri de demonstraţii, greve și lupte de stradă având ca bază creșterea subită a preţurilor la alimentele de bază. Cel mai recent eveniment a avut loc în Tunisia, o adevărată revoluţie care a dus la răsturnarea guvernului și plecarea din ţară a președintelui. Egiptul a fost remarcat în știri recente prin disputele și confruntările sângeroase la nivel religios între creștini și musulmani. Dar președintele egiptean e acuzat de manipulare a legislaţiei pentru a-și asigura o președinţie permanentă.

Sâmbătă au avut loc demonstraţii de simpatie cu poporul tunisian în mai multe orașe și capitale europene. În demonstraţiile din Paris, care au adunat mii de oameni, s-au scandat lozinci împotriva președinţilor Tunisiei, Algeriei și Egiptului.