Statele Unite, asasinul nr. 1 în lume

51

Atacurile cu avioane fără pilot ale CIA împotriva unor ţinte din Pakistan şi Afganistan au făcut din Statele Unite cel mai prolific asasin din lume, susţin oficialii ONU. Atacurile cu avioane conduse de la distanţă sunt parte a „unei licenţe de a ucide fără a da socoteală, licenţă puternic afirmată, dar slab definită", se arată într-un raport ONU.

   

    Raportul ONU distinge între atacurile conduse de Pentagon, cunoscute publicului într-o anumită măsură, şi cele desfăşurate ca operaţiuni secrete ale CIA, care sunt cauza morţii a sute de persoane, dar sunt ţinute sub tăcere şi considerate secrete de stat. Comunitatea internaţională nu ştie unde şi când este autorizată CIA să ucidă, nu cunoaşte criteriile după care se decide anihilarea unei persoane sau a unui grup, nici dacă se iau măsuri atunci când sunt ucişi civili nevinovaţi.

    Această atitudine contribuie la deteriorarea autorităţii legilor internaţionale cu privire la modul de desfăşurare a conflictelor militare. ONU cere stabilirea unei legislaţii internaţionale care să asigure baza iniţierii unor astfel de atacuri. Este nevoie de reguli după care să se decidă când este necesară uciderea şi nu capturarea ţintei. Interpretarea dreptului la asigurarea propriei securităţi de către Statele Unite este „extinsă şi cu circuit deschis" şi depăşeşte cu mult limitele impuse prin Carta ONU cu privire la folosirea forţei armate.

    „Comunitatea internaţională trebuie să fie mai convingătoare în a pretinde responsabilitate", a declarat Philip Alston, raportor ONU şi profesor de drept la New York University. Licenţa de a ucide diverse ţinte, asumată de Statele Unite, pune în pericol legile care protejează dreptul la viaţă şi care previn execuţiile extra-judiciare, crede Alston. În opinia sa, serviciile secrete care nu răspund în faţa unor organisme internaţionale nu ar trebui să aibă dreptul de a conduce programe care permit uciderea unor oameni din alte ţări.

    Statele Unite creează un precedent periculos, care ar putea să fie copiat şi de alte state interesate de tehnologia militară a armelor cu care se pot lansa atacuri de la distanţă, afirmă raportorul ONU. Alston îşi prezintă, azi, concluziile, în faţa Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul ONU.

    În cele două mandate ale preşedintelui George W. Bush, Jr., Statele Unite au lansat 45 de astfel de atacuri. În 2009, numărul atacurilor teleghidate a fost de 53, iar în 2010, până acum, au avut loc 39 de atacuri de acest gen, doar în Pakistan, conform CNN.

    Atacurile cu avioane fără pilot au atras numeroase critici din partea organizaţiilor care militează pentru respectarea drepturilor omului şi din partea unor specialişti în drept, recunoscuţi pe plan internaţional.

    Casa Albă nu a comentat concluziile raportului, ci doar a precizat că preşedintele Obama face tot ce îi stă în putere pentru a asigura securitatea SUA, notează LA Times.