Iisus Christos caricaturizat la Comedy Central

84

    Unul dintre cele 23 de proiecte listate în grila de producţie a postului Comedy Central vizează personajul central al creștinismului – Iisus Christos, conform agenţiei AP. O alianţă iudeo-creștină americană va organiza o conferinţă de presă prin care va denunţa potenţialul serial drept o „spurcăciune".

    Descrierea sumară a proiectului cu titlul „JC", asa cum apare ea citată în Los Angeles Times, este următoarea: „un desen animat de 30 de minute despre JC (Jesus Christ) în care acesta dorește să iasă de sub umbra copleșitoare a tatălui său și să trăiască în New York ca un om obișnuit. S-au schimbat multe în ultimii 2000 de ani, iar el este ultimul rătăcit pe lumea asta. În același timp atotputernicul său tată este mai degrabă un tip apatic, care preferă să se joace jocuri pe computer decât să asculte ce a mai făcut JC prin oraș. „JC” este o piesă care se face haz de religie și de societate, cu aluzii la lipsa de inteligenţă."

    Deja sesizaţi, membrii alianţei Cetăţeni Împotriva Bigotismului Religios (CARB) plănuiesc o conferinţă de presă în care să denunţe show-ul ca pe „o spurcăciune promovată ca distracţie". Alianţa cuprinde nume de organizaţii respectabile din America: Media Research Center, The Family Research Council, The Catholic League, The Parents Television Council și The American Alliance of Jews and Christians.

    „Nu știm ce e mai dezgustător: bătaia de joc la adresa creștinismului, în întreaga reţea, sau decizia Comedy Central de a cenzura toate imaginile care îl prezintă pe Mahomed", a afirmat William Donohue, președintele Ligii Catolice pentru Drepturile Civile și Religioase.

    Această acuză vizează dublul standard al celor de la Comedy Central, care, în luna aprilie au editat referinţele la Mahomed din serialul South Park. Un grup de musulmani radicali au ameninţat că producătorii serialului vor sfârși uciși dacă vor continua caricaturizarea profetului Mahomed. Islamiștii denunţă violent orice caricaturi ale profetului Mahomed. Avertismenul dat celor doi creatori al desenului South Park din partea www.revolutionmuslim.com a fost clar: „Îi avertizăm pe Matt și Trey că ceea ce fac este prostesc și probabil că vor sfârși ca Theo Van Gogh pentru transmiterea acestui show. Aceasta nu este o ameninţare, ci un avertisment cu privire la realitatea urmărilor pe care le-ar putea avea gestul lor". În postare era inclusă și o imagine cu cadavrul lui Theo Van Gogh, cineastul olandez care a fost ucis în 2004 pentru critica adusă într-un film al său statutului femeii în religia islamică.

    Ca atare, producătorii serialului au modificat scenariul desenului animat, astfel încât să nu provoace reacţiile violente ale musulmanilor. Peste faţa personajului care-l reprezenta pe Mahomed au fost puse cartoane negre, de obstrucţie a imaginii. Tocmai acest dublu standard este incriminat ca pur bigotism de CARB, care încearcă să dovedească faptul că ţinta clară a producătorilor de la Comedy Central este religia și în special creștinismul, după cum afirmă Brent Bozell, președintele Media Research Center. MRC a publicat o petiţie online prin care cere americanilor să se dezică de Comedy Central. Ei speră de asemenea ca alte canale și sponsori să-și retragă publicitatea și susţinerea acordată acestui viitor serial.

    Pe de altă parte experţi juriști afirmă că reacţia Comedy Central la avertismentul islamist creează un precedent periculos, întrucât sunt multe persoane sau organizaţii care ar dori să scoată din mass media referinţele nefavorabile lor, fie politic, fie religios. „Cu cât vezi pe alţii că au succes în eliminarea materialelor, cu atât ești mai tentat să faci la fel. Comportamentul care este recompensat este repetat", afirmă profesorul de drept Eugene Volokh de la UCLA.

    Comedy Central nu a comentat în niciun fel poziţia alianţei CARB.