Premiata Nobel Suu Kyi a fost eliberată

26

Activista pentru democraţie Aung San Suu Kyi, din Myanmar, a fost eliberată, sâmbătă, din arestul la domiciliu. „Libertatea de exprimare este temelia democraţiei", a declarat Suu Kyi, ieri, în faţa celor 10.000 de susţinători ai democraţiei care s-au adunat să o asculte.

„Chiar dacă tu nu eşti interesat de politică, politica va ajunge la tine", a mai spus Suu Kyi. Ea a declarat că le va cere puterilor occidentale să pună capăt sancţiunilor impuse Myanmarului. O treime din populaţia de 50 de milioane de locuitori trăieşte în sărăcie.

Numeroşi ofiţeri ai serviciilor secrete i-au fotografiat pe cei care au participat la întâlnirea dintre Suu Kyi şi cei care îi susţin demersurile în favoarea democraţiei, notează Associated Press.

Aung San Suu Kyi s-a aflat, în ultimii 7 ani, în arest la domiciliu. În ultimii 21 de ani, Suu Kyi a fost în detenţie timp de 15 ani. Cunoscuta activistă pentru democraţie şi drepturile omului este laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991.

Myanmar are unul dintre cele mai opresive regimuri din lume. Dictatura militară, sub faţada unei false democraţii, controlează aproape fiecare aspect al vieţii din fosta colonie britanică, notează Reuters.