Egiptenii cred că armata s-a întors împotriva lor

21

Oamenii protestează la Cairo după ce vineri, armata egipteană, considerată până acum gardianul revoluţiei, ar fi deschis focul asupra protestatarilor.

Mai mult de 1.000 de protestatari pro-democraţie s-au baricadat în spatele sârmei ghimpate, în piaţa Tahrir din Cairo, cerând înlăturarea conducerii armatei. Oamenii simt că, la două luni şi jumătate de când a ieşit în stradă, armata s-a întors împotriva lor. Surse medicale, citate de Reuters, afirmă că 13 persoane au fost rănite şi două ucise, în timpul încercării forţelor armate de a elibera piaţa de protestatari.

Consiliul Suprem al Armatei, care conduce ţara după plecarea lui Mubarak pe 11 februarie, a declarat sâmbătă că armata nu a deschis focul şi a dat vina pe partizanii lui Mubarak care vor să învrăjbească populaţia. Pe de altă parte, şeful consiliului, generalul Adel Emarah, a recunoscut intenţia de a elibera piaţa de protestatri, chiar şi prin intermediul forţei, pentru a permite vieţii să se întoarcă la normal.

SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la folosirea forţei împotriva demonstranţilor, iar opiniile interne sunt împărţite. Frăţia musulmană susţine armata. Tot mai mulţi egipteni încep însă se îndoiască de intenţia armatei de a duce la bun sfârşit reformele revoluţiei. Oamenii se tem că la conducerea administraţiei centrale şi locale vor rămâne tot vechii nomenclaturişti corupţi.

(Foto: hotnewsmakers.com)